Celozrnné špaldové linecké cukroví

První součást sladké pomlázky pro děti na velikonoce je dopečená. Linecké je z celozrnné špaldové mouku, slazené pouze panelou a promazané domácí marmeládou z josty.

S těstem s úžasně pracovalo, nepotřebuje ani v lednici odležet a podmoučovat při rozvalování. Výsledné sušenky jsou mírně kyselkavé, příjemně (málo) sladké. Jsou jemné, drží pěkně pohromadě, přesto jsou křehké, vláčné.

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 10 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • celozrnná špaldová mouka - 170 g
  • panela - 50 g (nebo jiné sladidlo)
  • škrob - 100 g
  • máslo / Hera - 90 g
  • žloutek - 1 ks
  • citrónová šťáva - z 1 kusu
  • marmeláda na slepení

Postup přípravy

Z citrónu vymačkáme šťávu a rozpustíme v ní panelu. Ostatní suroviny dáme na vál - nejprve ve smesi mouky a škrobu vytvoříme dolíček a do něj pak dáme všechny mokré suroviny. Zpracujeme vláčné, mírně gumové těsto. Z něj vyválíme plát o tloušťce 3-4 mm. Vykrajujeme tvary, které pečeme do velmi lehce růžova při cca 170 oC. Vychladlé spojujeme pikantní marmeládou, ale není to nutné, dobré jsou i jako sušenky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *