Celozrnný cheesecake s hruškami a jablky

Tvarohové koláče u nás doma milujeme a když nám ve středu tcháni přinesli 3 přezrálé zimní hrušky, přemýšlela jsem, co s nimi. Emi se sice radovala, ale kdykoliv jsem jí nabízela, že je oloupu, tak zrovna neměla chuť. Zítra je sobota, no chtělo by to nějaký moučníček.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 01h 10min
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na korpus:
  • ovesné vločky - 1,5 hrnku (á 250 ml)
  • mleté mandle / ořechy - 1/2 hrnku
  • celozrnná špaldová mouka - 1 hrnek
  • třtinový cukr - 1/3 hrnku
  • máslo / hera - 150 g
  • jedlá soda - 1/2 lžičky
  • skořice - 1 lžička
  • Na hruškovo-jablečnou náplň:
  • hrušky - 2-3 kusy
  • jablka - 3-4 kusy
  • škrob - 2 lžíce
  • skořice - 1,5 lžičky
  • muškátový oříšek - 1/2 lžičky
  • Tvarohový krém:
  • tvaroh - 500 g
  • zakysaná smetana - 200-250 g
  • třtinový cukr - 2 lžíce
  • vejce - 3 ks
  • utlučená vanilka

Postup přípravy

Hrušky i jablíčka oloupeme a drobněji nakrájíme. V míse promícháme se škrobem, skořicí a muškátovým oříškem.

Troubu rozehřejeme na 175 oC, velkou koláčovou formu vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme a vysypeme).

Ve větší míse smícháme povolené máslo a zbytek surovin na přípravu korpusu. Rukama to jde jedna báseň, těsto je docela lepivé. Vysteleme s ním celou koláčovou formu, dno i boky. Snažíme se dosáhnout stejné tloušťky těsta ve všech částech formy. Dáme do trouby na cca 8 minut předpéct.

Mezi tím si v míse po těstě připravíme tvarohovou náplň - vznikne smícháním všech uvedených ingrediencí. Pomoci si můžeme ručním mixérem.

Na předpečený korpus stejnoměrně rozprostřeme jablka a hrušky. Zalijeme je tvarohovou náplní, kterou krásně uhladíme a šoupneme do trouby. Tu snížíme na 160-165 oC a pečeme přibližně hodinu, dokud není povrch příjemně zlatavý.

Krájíme až po úplném vychladnutí a ztuhnutí. Ideálně třeba až druhý den.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *