Kokosový řez se smetanovou čepicí

Tak jsem si říkala, že jsem už dlouho nedělala nic s kokosem. Ve špajzu se krčí načnutý pytlík z Vánoc, tak asi nastal čas ho spotřebovat. Tak bez dlouhého přemýšlení, jdeme na to!

  • Příprava : 45 min minut
  • Vaření/pečení : 25 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 2 hrnky (o objemu 250 ml)
  • strouhaný kokos - 3/4 hrnku
  • kakao holandského typu - 2 vrchovaté lžíce
  • cukr krupice - 1/3 hrnku
  • olej - 3 lžíce
  • vejce - 3 ks (bílky a žloutky zvlášť)
  • mléko - 3/4 hrnku
  • horká voda - 6 lžic
  • kypřící prášek - 1 balíček
  • Na krém:
  • tvaroh - 250 g
  • mascarpone - 250 g
  • smetana ke šlehání 30-33% - 200 až 250 ml
  • kokos - 2-3 hrstky (vrchované lžíce)
  • cukr moučka - 1-2 lžíce
  • vanilka
  • Na ozdobu:
  • hořká čokoláda - 60 g

Postup přípravy

Uvedené množství je na klasický velký, hluboký plech. Ten si vysteleme pečícím papírem a troubu rozehřejeme na 170 oC.

Vejce rozdělíme do dvou misek - zvlášť bílky a zvlášť žloutky. K bílům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhé pěny. Do mísy si připravíme všechny suché suroviny (kromě cukru) - mouku, kokos, kakao, kypřící prášek a důkladně dohromady promícháme. Do nádobky s nálevkou si odměříme 6 lžic vařící vody. Začneme šlehat žloutky a postupně po malých dávkách přiléváme vařící vodu. Až nám voda dojde, ještě minutku šleháme žloutky s vodou. Poté přisypeme všechen cukr a pokračujeme ve šlehání, dokud se veškerý cukr nerozpustí a pěna nám zhoustne, je pevná. Poté přilijeme mléko i olej a prošleháme. Po lžících zašleháváme suché suroviny (směs mouky, kokosu, kakaa...). Úplně na závěr ručně, stěrkou vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto přesuneme do formy, rozetřeme a důkladně uhladíme, aby byl povrch co nejrovnější a všude bylo stejně vysoké. Vložíme do trouby a pečeme cca 25 minut. Propečení můžeme zkontrolovat špejlí / párátkem, pokud si nejsme jistí. Hotový korpus necháme na plechu zcela vychladnout.

Příprava krému je otázkou pár minutek a to doslova. Do mísy nalijeme smetanu ke šlehání a krátce ji prošleháme, aby mírně zhoustla, ale k tuhé šlehačce musí mít ještě daleko. Přidáme do ní mascarpone, tvaroh, vanilku a cukr dle chuti, někdo třeba nedá žádný, nebo špetku soli, já dala 1 lžíci a kokos. Poté vše energicky, na nejvyšší otáčky vyšleháme. Nebude to trvat dlouho a krém bude krásně hustý, pevný.

Vystydlý korpus otočíme těstem dolů - papírem nahoru - na stůl. Papír sloupneme a dáme ho na plech, doporučuji hluboký uklidit a vytáhnout plytký. I těsto šoupneme zpět na plech, ovšem tak jak leží na stole, tedy spodkem nahoru. Na těsto přesuneme krém z mísy a dáme se do roztírání. Snažíme se o stejně silnou vrstvu po celé ploše korpusu a krásně uhladit. Na závěr si můžeme vzít vidličku a ozdobně "uhrabat". Já použila cukrářskou kartu se zoubky.

Na čokoládovou polevu stačí rozpustit v MW troubě ve skleničce hořkou čokoládu. Má trouba potřebovala 2x 60 sekund a poté dobře promíchat, aby v ní nezůstaly kousky. Stejně tak můžete čokoládu rozpustit ve vodní lázni. Roztopenou čokoládu přeneste do zdobícího sáčku malé velikosti, nebo pevného igelitového, na kterém pak ustřihnete růžek, případně si můžete umotat kornoutek z pečícího papíru.

Teď záleží, jak moc spěcháte. Řezu udělá dobře, když si poleží aspoň hodinku v chladu, než ho budete krájet, ale pokud vás žene čas, tak vezměte do ruky nůž na nakrájejte jej na cca 6 cm dlouhé a 3 cm široké špalíčky. Před krájením doporučuji sešoupnout řez i s papírem z plechu na stůl, bude se lépe krájet a také polévat čokoládou. Před poléváním je praktické zajistit, aby se jednotlivé kousky sebe vzájemně nedotýkaly. Mně úplně stačilo nakrájet, samy se lehce rozskočily, i jen pár milimetrová mezera bohatě stačí.

Na sáčku s rozehřátou čokoládou ustřihneme růžek, stačí malinká dírečka, a řezy jemně pocákáme. Fantazii se meze nekladou.

Nedočkavci nemusí na nic čekat a můžou se hned pustit do ochutnávání. My, co máme trochu disciplíny, uložíme řez do lednice aspoň na 2 hodiny a poté následujeme nedočkavce.

Řez skladujeme v chladu v lednici.

2 Responses to Kokosový řez se smetanovou čepicí

  1. Dana

    Právě jsem něco takového hledala, tak jdu na to, tyto kombinace milujeme, už teď vím, že řezy budou mít úspěch!

    • Tereza

      Dano, tak co řez? Povedl se? Pochutnali jste si? Věřím, že ano 🙂
      Tereza

Napsat komentář: Tereza Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *