Medvědí tlapky

Toto kořeněné, křehké cukroví, které se tlačí do formiček a po upečení obaluje ve vanilkovém cukru nesmí žádný rok chybět na našem vánočním stole. Zvedené množství je na 1 plech plný formiček.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • hladká (špaldová) mouka - 100 g
  • cukr moučka - 50 g
  • lískové ořechy - 35 g
  • kvalitní hořká čokoláda - 10 g
  • utlučený hřebíček - 4 ks
  • skořice - na špičku nože
  • mletá káva - 1/2 lžičky
  • vejce - 1 ks
  • máslo - 70 g
  • Na obalení:
  • utlučená vanilka
  • moučkový cukr - 150 g

Postup přípravy

Z veškerých surovin zpracujeme těsto - buď ručně na vále, nebo si pomůžeme robotem s hnětacím hákem. Poté těsto zabalíme do fólie a dáme na dvě hodiny nebo do druhého dne do lednice odležet. Těstu delší proležení prospěje. Koření a káva bude mít čas uvolnit aroma a chuť a vůně se pak krásně rozvine.

Druhý den si připravíme plytký plech, formičky na cukroví - plechové nebo silikonové. Formičky nijak nepřipravujeme, nevymazáváme a podobně. Těsto jde po upečení krásně z formiček vyklepnout. Troubu rozehřejeme na 170 oC.

Formičky plníme kouskem těsta tak, aby zůstala uprostřed prohlubeň. Během pečení těsto vyběhne, tak ať nejsou formičky zbytečně přeplněné. Uvedené množství je tak akorát na jeden plný plech kovových formiček. Naplněné formičky vložíme i s plechem do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.

Po upečení necháme minutku-dvě ochládnout a hned se dáme do vyklepávání formiček. Pomůžeme si buď kuchyňskými kleštěmi a nebo chňapkou, případně nasadíme pletenou zimní rukavice, abychom si nepopálili prstíky. Téměř vystydlé, nebo již studené tlapky obalujeme ve vanilkovém cukru, podobně jako vanilkové rohlíčky.

TIP: Zbytek vanilkového cukru z obalování můžete zamíchat do dalšího těsta na cukroví nebo vánočku, případně do nepečeného cukroví.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *