Nepečený míša řez

Jsou výborné tyto lehké, letní dortíky a ještě lepší jsou ty, které jsou rychlé, nepečené a během pár minut už chladnou v lednici.

  • Příprava : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na korpus:
  • máslové sušenky - 400 g
  • máslo - 100 g
  • Na tvarohovou vrstvu:
  • tvaroh - 750 g
  • mascarpone - 250 g
  • cukr krupice nebo jiné sladidlo - 2 lžíce
  • citrónová kůra - z 1 biocitrónu
  • Na čokoládovou polevu:
  • smetana ke šlehání 33% - 150 ml
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 150 g

Postup přípravy

Připravíme si otevírací formu - kulatou o průměru cca 24 cm, nebo hranatou zhruba jako A4 velkou. Vyložíme ji po dně i po stěnách (pásky) pečícím papírem.

Sušenky rozdrobíme. Máslo rozpustíme. Každé sušenky obsahují jiné množství tuku, proto berte 100 g másla jako orientační množství. U těch mastnějších to s máslem nepřežeňte, u těch sušších je potřeba másla víc, aby drobečky držely pohromadě. Pokud nechceme použít másla příliš, můžeme jej částečně nahradit žbrdkem mléka, abysme dosáhli očekávané lepivosti drobečků. Je však potřeba dát sušenkový korpus zapéct pod gril.

Sušenkovou směs rozprostřeme po dně připravené formy a pečlivě umačkáme do stejně vysoké vrstvy, pomoci si můžeme třeba rovným dnem sklenice nebo hrnečku. Pokud netrváme na čistě nepečené variantě, můžeme dát korpus zapéct na cca 10 minut pod gril do trouby. Je potřeba jej hlídat a vytáhnout hned jak začne zlátnout. Před plněním nechte korpus i formu zcela vychladnout. Pečením získá zajímavější chuť a celkově zpevní.

Na sporáku si do malého kastrólku dáme trochu vody a přivedeme ji k varu. Na kastról nasadíme žáruvzdornou misku (nebo druhý kastról), do které nalijeme smetanu ke šlehání. Necháme ji ohřát, aby byla horká, téměř vařila. Odstavíme a vhodíme nalámanou čokoládu. Ponoříme ji do šlehačky a počkáme cca 5-10 minut. Za tu dobu se čokoláda rozpustí a pak ji jen snadno lžičkou promícháme se smetanou do homogenní směsi. Snažíme se nezamíchat příliš mnoho vzduchu.

Příprava tvarohové náplně je snadná - v míse mixérem smíchejte tvarohy s mascarpone, citrónem a cukrem. Pamatujte, že čím více tuku, tím lépe bude dezert držet pohromadě a odolá v teplu. Takže pokud nedržíte štíhlou línii, můžete sáhnout po tučném tvarohu. Ale jde udělat samozřejmě i z nízkotučného, nebojte!

Hotovou náplň rozetřeme na sušenkový korpus a pečlivě uhladíme, aby byla ve stejnoměrné vrstvě. Povrch zalijeme připravenou čokoládovou polevou. Dort dáme do lednice a necháme 18-24 hodin chladit. Je dobré něčím jej podložit, bude z něj totiž pravděpodobně vytékat sladká syrovátka, tak ať nemáte v lednici lepkavé povodně 😉

Jak dezert nakrájet? Svařte v konvici vodu, připravte si ostrý kovový nůž a vysokou nádobu, do které vřelou vodu přelijete, do ruky vezměte ubrousek a jdeme krájet. Nůž si vždy nahřejte ve vodě, utřete do ubrousku, aby nebyl mokrý, jen horký a udělejte krásný čistý řez. Pak zase do vody, utřít a znovu do dortu. Takto pokračujte, až budete mít 12-16 kousků, podle požadovaného počtu porcí. Hranatou variantu lze nakrájet až na 24 menších porcí.

Nakrájený moučník ozdobte ovocem, jedlými květinami... zkrátka tím, co máte po ruce a klidně jej zase schovejte do lednice, dokud nepřijdou hosté. Pak už Vám bude stačit jen podběráček na dort a jednotlivé porce hravě přemístíte na talířky.

4 Responses to Nepečený míša řez

  1. Anička L.

    Dobrý den, z jakých sušenek korpus děláte? Popřípadě z jakého množství na 100g másla? Předem děkuji za odpověď 🙂

    • Tereza Linnertová

      Aničko, dobrý den. Sušenky můžete použít jakékoliv máslové. Je dobré si uvědomit, že čím „mastnější“ jsou sušenky, tím méně musíme přidat másla. Těžko se určuje přesný poměr. Například na velké balení máslových čajových kroužků (takové ty velké, stříkané věnečky) když dáte 100 g másla, tak Vám vznikne máslová kaše. Na druhou stranu kdybyste použila třeba suchá Bé-Béčka, tak 100 g másla stačit nebude. Já ráda používám skořicové sušenky z Lidlu, jmenují se DigesTINO (balíček á 7,9.-), na jednu formu kupuju 4 balíčky. Ale chutné jsou třeba i Esíčka, Clubky aj. Pokud přidáváte máslo a těsto je stále suché, klidně přidejte opatrně po troškách mléka. Nic nepokazíte a korpus nebude tak mastný.

  2. Pavla Chroustovská

    Dobrý den, mohu dělat i z tvarohu ve vaničce? Děkuji.popripade je nutné ho nechat pres noc odkapat v Plzni,aby nebylo příliš řídké.dekuji za odpověď

    • Tereza Linnertová

      Pavlo, dobrý den, já ve většině případů používám právě tvaroh ve vaničce, takže směle do něj. Je zbytečné nechávat ho dopředu překapat, zvlášť, když použijete tučný. Ať se povede a chutná vám 🙂 T.

Napsat komentář: Anička L. Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *