Pomazánka z kořenové zeleniny

Silvestr je tady a my jsme připravení - šampaňské otevřené, jednohubky namazané... a čím? Pomazánkou z kořenové zeleniny s ovesnými vločkami a lahůdkovým droždím. Je výborná teplá i studená.

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 20 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • mrkev + celer + petržel - celkem 450 g
  • cibule - 2 ks
  • olej - 2 lžíce
  • červená čočka - 7 lžic
  • ovesné vločky - 4 lžíce
  • vývar
  • zelené bylinky - majoránka / tymián / petrželka...
  • sůl
  • česnek
  • lahůdkové droždí - 8 lžic (nemusí být)

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubo, nebo na julienne nudličky. Cibuli očistíme, jemně nakrájíme a v pánvi nebo kastólku na oleji necháme zesklovatět. Přidáme zeleninu, krátce orestujeme, přisypeme čočku, promícháme a zalijeme vývarem, ale jen trošku, aby vyloženě neplavala a přidáme česnek. Dusíme do +/- měkka - cca 15-20 minut, v průběhu občas promíchneme a v případě potřeby ještě podléváme vývarem.

Než se nám udusí zeleninka s čočkou, připravíme si vločky - dáme je do hrnku a zalijeme vařící vodou cca 1,5 cm nad vločky. Necháme nabobtnat.

Jakmile je zelenina hotová, smícháme ji s vločkami a rozmixujeme tyčákem na požadovanou hrubost. Přidáme sůl, zelené bylinky a případně další koření  (pepř...). Nakonec vmícháme lahůdkové droždí, jeho množství můžeme přizpůsobit tomu, jak moc ho máme rádi - dát více, či méně. Lze jej úplně vynechat a dát třeba lžíci hořčice.

Pomazánka je chutná doplněná například kyselým okurkem nebo rajčetem na ozdobu.

2 Responses to Pomazánka z kořenové zeleniny

  1. Katka

    Teri, kam přijde ta čočka prosím?

    • Tereza

      Katy, díky za upozornění. Celkem podstatná věc se mi z receptu vykouřila! Čočka přijde na pánvičku hned po kořenové zelenině, dusí se společně. Recept jsem už opravila, jsi zlatá! Krásný den, Tereza

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *