Čokoládový koláč se šlehačkovým krémem

Lehký a rychlý dezertík k odpolední kávičce se vždycky hodí. A tady o tomhle to platí zvlášť. Přestože je pečený, budete ho mít za chvilku hotový a není potřeba jej nějak extra dlouho chladit v lednici - dopoledne uděláte, po obědě mlsáte.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 20 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na korpus:
  • bílek - 2 ks
  • žloutek - 2 ks
  • horká voda - 4 lžíce
  • cukr - 40 g
  • polohrubá mouka - 65 g
  • kakao holandského typu - 2 vrchovaté lžíce
  • olej - 1 lžíce
  • kypřící prášek - 4 g
  • Na krém:
  • smetana ke šlehání 33% - 250 ml
  • zakysaná smetana - 250 ml
  • cukr - 1 lžíce
  • ztužovač šlehačky - 1 balení (není nezbytně nutné)
  • Na ozdobu:
  • drobné ovoce ze zahrádky - 2 hrsti

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 175 oC, dortovou formu, nebo kulatou koláčovou formu o průměru cca 24 cm vymažeme máslem a vysypemene hrubou moukou, případně vyložíme pečícím papírem, podle zvyklostí.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se 4 lžícemi horké vody a cukrem do světlé pěny. Přidáme olej a poté mouku s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec ručně vmícháme bílkový sníh. Těsto pečeme cca 20 minut, pomůže nám špejlová zkouška.

Upečený korpus necháme zcela vystydnout. Vybalíme ho z formy a umístíme na servírovací korpus vzhůru nohama - dříve horní strana bude dole a rovná dolní strana bude nahoře.

Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme. Po lžících do tuhé šlehačky zašleháme také zakysanou smetanu a cukr (dle chuti, netřeba nutně). Vzniklý krém rozetřeme na korpus, posypeme ovocem a dáme do lednice. Pokud máme čas, necháme jej pár hodin vychladit, v opačném případě klidně hned servírujeme.

Výrobně chutná například s omáčkou z malin nebo ostružin - mísu očištěných malin/ostružin svaříme cca 10 minut. Poté přepasírujeme přes sítko, poctivě! Omáčku můžete podle chuti osladit - 1-2 lžíce budou určitě stačit. Pokud se vám omáčka zdá příliš řídká, můžete ji za častého míchání vařit pár minut, aby se odpařila voda. Omáčka se zredukuje a zhoustne. Ale pokud jste poctivě pasírovali přes sítko, není to ani potřeba, omáčka je dost hustá i bez toho, aspoň ta moje byla.

Zbytek semínek v cedníku můžeme přelít (přes cedník) studenou vodou, nebo bublinkovou vodou a vypít vzniklou šťávu. Klidně 1l vody v pohodě ochutíte a získáte lahodnou, osvěžující a kyselkavou limonádu.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *