Zeleninová sekaná

Po čem to voní dneska u Vás v kuchyni? U nás dnes byla zeleninová sekaná. Jinak než nadstavovanou zeleninou už sekanou vůbec nedělám. Když mám dost času, osmahnu dopředu na pánvičce kořenovou zeleninku na tenké nudličky společně s cibulkou, do těsta žbrdnu trochu piva nebo bílého vína a to se pak oblizují i ti nejzarytější odpůrci zeleniny.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 01h 30min
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • mleté maso - 500 g
  • zelenina - na jemné nudličky (viz níže)
  • cibule - 1 ks
  • vejce - 2 ks
  • koření, zelené bylinky
  • sůl

Postup přípravy

Maso upřednostňuji hovězí, ale někdy beru i libový mix. Lze ji udělat i z krůtího nebo kuřecího masa, protože díky zelenině nikdy není suchá.

Použitou zeleninu můžete libovolně obměňovat. Hodí se v podstatě cokoliv od cukety, patizónu, přes kořenovou zeleninu, zelený hrášek, klidně i drobě krájený květák... Objemnově dávám maximálně stejné množství zeleniny jako jsem dala masa (tedy ne 500g zeleniny, ale aby pohledově bylo maso se zeleninou maximálně v poměru 1:1.

Do těsta můžete také přidat třeba olivy, krájená sušená rajčata, bazalku, tymián a získáte sekanou ve středomořském duchu. Nebo chlapskou verzi s pivem popsanou v úvodu. Fantazii se meze nekladou.

Tak a jdeme na to:

Zapékací mísu vymažeme máslem a troubu rozpálíme na 200 oC. Všechny suroviny důkladně prohněteme ve velké míse, z těsta vytvoříme bochánek, podlijeme vodou, můžeme přilít i trošku piva/bílého vína, přidat kolem sekané na 1/2 nakrájené hlavičky žampiónů... a zakryté šup do trouby na cca 1,5 hodinky. Na závěr můžeme třeba 20-30 minut péct odkryté, aby se udělala kůrčička.

Díky absenci strouhanky / rohlíku / vloček není po upečení tak pevná, jak jste zvyklí od klasické sekané. Pokud ji budete krájet horkou hned po upečení, budou se plátky možná trošku rozpadat. Budete-li ji péci dopředu a krájet studenou, pak už bude krásně pevná a plátky zůstanou pohromadě i po ohřátí.

Samozřejmě není problém namočený rohlík/strouhanku/vločky/chia semínka ... prostě, co jste zvyklí, přidat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *