Jablečno-hruškový crumble

Ženský, držte mě, nebo to sežeru   Rodiče v úterý přinesli hodně zralé hrušky, které volaly po spotřebě, tak dneska ke kafíčku HRUŠKOVO-JABLEČNÝ CRUMBLE [krambl] s ovesnými vločkami a panelou. Použít lze v podstatě jakékoliv ovoce, vždycky to bude velká mňamka. Jonášek mi samozřejmě pomáhal a teď už se jen těším na svačinu...

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 25 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Náplň:
  • jablka - 5 malých kousků
  • hrušky - 4 kusy
  • panela - 1 lžička
  • skořice - 1 lžička
  • citrón (BIO) - 1 ks
  • škrob - 2 lžičky (nemusí být, viz níže)
  • Na drobenku
  • ovesné vločky - 1,5 hrnku
  • máslo - 50 g
  • panela - 2-3 lžíce
  • utlučená vanilka

Postup přípravy

Jablíčka i hrušky oloupeme a drobně nakrájíme. Na crumble se hodí v podstatě jakékoliv ovoce, výborný je třeba jahodový, nebo jablečný s rybízem, nebojte se v létě ani ovocné směsi. Podle kyselosti ovoce zaprášíme nakrájené jablíčka lžičkou panely, ony díky tomu i krásně pustí šťávu. Zakápneme citrónovou šťávou a přimícháme skořici s citrónovou kůrou. Necháme stát a dáme se do přípravy drobenky.

Troubu rozehřejeme na 160 oC, zapékací mističku vymažeme máslem.

Do mísy vložíme všechny suroviny na přípravu vločkové směsi a prsty zručně zpracujeme lepivou drobenku. Do drobenky lze volitelně přimíchat mandle, oříšky, kokos nebo třeba i sezamová semínka. Klidně experimentujte podle toho, na co máte zrovna chuť.

Vrátíme se k ovoci a zkontrolujeme jak moc pustilo šťávu, pokud se zdá, že hodně, můžeme přimíchat 1-2 lžičky škrobu, ale není to nezbytné. Do připravené zapékací misky přesuneme veškeré ovoce, urovnáme a zasypeme vločkovou drobenkou. Drobenku lehce stlačíme dlaní, aby se zarovnala.

Šup s tím do trouby na cca 20-25 minut, dokud není ovoce udušené a povrch zlatavý.

Crumble chutná skvěle ještě vlažný, třeba s vanilkovou zmrzlinou a nebo i úplně vychladlý. Příjemné mlsání všem!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *