Jablečno-citrónové řezy

A zas ty jablka v hlavní roli. Taky Vám na zahradě tak padají? KŘEHKÉ JABLEČNO-CITRÓNOVÉ ŘEZY ze špaldové mouky s mnohojablečnou náplní jsou ideální volbou, pokud potřebujeme spotřebovat větší množství jablíček najednou.

  • Příprava : 40 minut
  • Vaření/pečení : 60 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Těsto:
  • hladká špaldová mouka - 400 g
  • máslo / Hera - 250 g
  • vejce - 1 ks
  • moučkový cukr - 1 lžíce
  • mléko - 8 lžic
  • kypřící prášek - 1 balení
  • citrónová kůra - z 1 citrónu
  • Náplň:
  • jablka - 1,5 kg loupaných, hrubě strouhaných
  • pudinkový prášek - 2 balení
  • vanilkový cukr - 1 balení
  • cukr - 3 - 5 lžic, dle sladkosti jablek
  • Na ozdobu:
  • ořechy / mandle - volitelně, nemusí být
  • vajíčko / mléko - na potření

Postup přípravy

Jako první si připravte těsto na válu, jde to snadno a rychle. Máslo / Heru z lednice nastrouhejte na hrubém struhadle. Vyhněťte ze všech surovin těsto, uložte jej do lednice rozležet a vrhněte se na přípravu jablečné náplně.

Jablíčka oloupejte (což je nejzdlouhavější část přípravy) a hrubě nastrouhejte. Část jablek můžete klidně nahradit jiným ovocem (klidně mraženým nebo i kompotovaným, ale okapaným), zkoušela jsem s meruňkami, bylo to výborné a zase trošku jiná chuť, než jen jablíčka. Nastrouhaná jablíčka promíchejte se zbytkem surovin. Příchuť moučníku můžete ovlivnit také použitím jiného než vanilkového pudinku do náplně (malinový apod.). Cukr můžete úplně vynechat, záleží jak sladké je ovoce, nebo jej můžete nahradit zralým banánem.

Klasický velký plech vyložte pečícím papírem, těsto rozdělte na dva díly a rozválejte jej na plochu plechu. Stěny těstem potahovat nebudeme, jen dno. S těstem se pracuje velmi dobře, dá se také vytahovat, takže práce jde od ruky. Jakmile budete mít dno plechu pokryté těstem, vyválejte si druhou půlku, opět na velikost plechu. Náplň vylijte na těsto na plechu a pěkně stěrkou urovnejte a uhlaďte. Přikryjte druhým vyváleným dílem těsta. Navrch potřete vajíčkem nebo mlékem a chcete-li posypte mletými oříšky nebo mandlemi. Šup s tím do trouby a pečte při 170 oC za cca 50 - 60 minut.

Po vychladnutí bude mít náplň konzistenci měkkého ovocného želé. Moc dobře se krájí a perfektně drží pohromadě. Chcete-li oslnit návštěvu tak dozdobte moučník šlehačkou posypanou oříšky. A teď už dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *