Mrkvovo-jablečný dort

Na zahradě padavčata + v lednici 2 kg mrkve (tak to dopadá, když se doma nedomluvíme, kdo co koupí) = jablečno-mrkvový dort. Krásně vláčný, rychlý a snadný jako facka, jako bonus s minimem cukru. Jdu vařit kafíčko...

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 35 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Korpus:
  • mouka polohrubá - 1 hrnek
  • skořice - 1 lžička
  • jedlá soda - 1 lžička
  • sůl - špetka
  • olej - 1/2 hrnku
  • cukr krupice - 6 lžic
  • vejce - 2 ks
  • mrkev - 5 ks
  • jablka - 5 ks
  • Krém:
  • tvaroh - 250 g
  • smetana ke šlehání - 200 ml
  • vanilkový cukr - 1 balíček
  • citrónová kůra - ze 2 BIO citrónů

Postup přípravy

Dortovou formu si vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Jablíčka a mrkve oloupeme, nastrouháme. Troubu rozpálíme na 180 st.

Do mísy dáme mokré suroviny (vejce, olej a cukr) a ručním šlehačem pořádně spojíme a napěníme, tak 2-3 minutky na nejvyšší otáčky. Přidáme suché suroviny (mouku, skořici, sodu a sůl), opět řádně spojíme šlehačem, tentokrát stačí minutka. Nakonec vmícháme hrubě strouhaná menší jablíčka s jemně strouhanou mrkví.

Směs přesuneme do dortové formy, těsto nahrneme hodně do stran, klidně můžeme uprostřed vytvořit mírný důlek, aby se nám při pečení uprostřed nevytvořil kopec dosahující výšky Gerlachovského štítu. Šup do trouby a péct cca 35 minut. Zkusit špejlí, nebo až kraje odskočí od formy, můžeme vyndat. Po upečení nechat vychladnout na mřížce.

Poté si připravíme krém:
Ušleháme šlehačku, do ní postupně po lžících zašleháme tvaroh, 2 vanilkové cukry a kůru z 1 citronu. Natřeme na STUDENÝ koláč, ozdobně uhladíme a posypeme kůrou z druhého citronu.

Dobrou chuť a dejte vědět, jak Vám chutnal, my se ho můžeme "upapat".

Uvedené množství je pro dortovou formu o průměru 25 cm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *