Vánočka

Tradiční páteční Krasava Vánočková tentokrát dorazila z Troubelic se svými tvarohovými a povidlovými bratránky. Je to banda z jednoho těsta a i přesto, že mnoho krásy nepobrali, mám tušení, že s nimi zažijeme pár sladkých chvilek. A co třeba Závin Tvarohový?

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 25 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • mléko - 125 ml
  • máslo - 50 g
  • vejce - 1 ks
  • žloutek - 1 ks
  • vanilkový cukr - 1/2 sáčku
  • cukr - 60 g
  • sůl - špetka
  • citrónová kůra
  • polohrubá pšeničná mouka - 220 g
  • hladká špaldová mouka - 120 g
  • droždí - 1/2 sáčku sušeného nebo 10-11 g čerstvého
  • Na dokončení
  • bílek - na potření
  • mandle - na posypání
  • Tvarohová náplň
  • tvaroh - 250 g
  • žloutek - 1 ks
  • vanilkový cukr - 2 lžíce

Postup přípravy

Máslo rozpustíme. Do mísící nádoby domácí pekárny dáme nejprve tekuté ingredience pokojové teploty, zasypeme moukou, na jednu stranu dáme cukr, na druhou sůl a doprostřed droždí. Zapneme program "těsto".
Po pípnutí přisypeme rozinky namočené v rumu (horké vodě), bez rumu/vody 
A necháme kynout...

Po skončení programu můžeme ještě půlhodinku nechat těsto odpočívat v pekárně. Poté je připravené ke zpracování.

Vánočka - rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, ušoulíme válečky a pleteme (návodů je na youtube spousta). Přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut překynout upletenou. Potřeme bílkem, posypeme mandlemi a pečeme nejprve 10 minut při 180oC a pak dopékáme na 150-160oC. Je lepší, když ji vytáhnete ven zlatou, než tmavě hnědou, bude vláčnější, nebude suchá.

Na závin těsto rozválíme na obdélník, potřeme tvarohovou náplní, srolujeme a v kuse pečeme.

Těsto lze směle použít i na kynutý koláč s ovocem a žmolenkou, na buchty, šneky... A určitě vymyslíte ještě další dobrůtky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *