Rajská polévka s krupicovými obláčky

Rajda... jak se říká rajské u Vás? My jsme tedy dneska měli rajdu, to je záruka prázdných talířů. Doplnila jsem ji krupicovými nočky, které jsou tak lehoučké, že jsou to spíš obláčky.

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na polévku:
  • domácí rajčata - 1 kg
  • NEBO passata (rajčatové pyré) - 750 ml
  • rajský protlak - 1 sklenička
  • provensálské bylinky
  • cibule - 1 ks
  • vývar (hovězí) - 300-400 ml
  • olej - 2 lžíce
  • Na nočky:
  • máslo - 60 g
  • vejce - 1 ks
  • žloutek - 1 ks
  • krupice - 6 vrchovatých lžic
  • sůl - 1/2 lžičky
  • koření, zelené bylinky - dle chuti

Postup přípravy

Přípravu začneme krupicovými nočky. V míse vyšleháme povolené máslo a sůl do světlé pěny. Potom přidáme žloutek a ještě krátce vyšleháme, aby se vše spojilo a vzniklá hmota byla pěkně nadýchaná. Přidáme krupici, celé vejce a bylinky. Vyšleháme, až se vše spojí. Přikryjeme polévkovým talířem a necháme odpočívat 20-30 minut. Poté dáme vařit cca 2 litry vody, dvěma lžičkami tvoříme malé nočky (při vaření nabudou). Polévkový talíř navlhčíme a nočky si na něj naskládáme. Jakmile se voda vaří, opatrně do ní nahážeme všechny noky a při velmi mííííírném varu vaříme cca 15 minut.

Na polévku buď spaříme, oloupeme domácí rajčata a rozmixujeme domácí rajčata a nebo použijeme již hotovou passatu (koupenou nebo třeba domácí - já si v létě mrazím do sáčků, někdo zavařuje). Cibuli očistíme a oleji orestujeme do sklovita. Zalijeme passatou, přidáme protlak, vývar, koření - bylinky a vaříme cca 12-15 minut. Občas promícháváme, aby se nám polévka nepřichytla. Pozor, je dost hustá a jak se vaří, tak chlópe, ať se neopaříte 😉 na míchání je lepší delší vařečka. Pokud máte raději sladkou rajskou, můžete na konci vaření přidat lžičku cukru nebo jiného sladidla.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *