Rajská polévka s krupicovými obláčky

Rajda... jak se říká rajské u Vás? My jsme tedy dneska měli rajdu, to je záruka prázdných talířů. Doplnila jsem ji krupicovými nočky, které jsou tak lehoučké, že jsou to spíš obláčky.

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na polévku:
  • domácí rajčata - 1 kg
  • NEBO passata (rajčatové pyré) - 750 ml
  • rajský protlak - 1 sklenička
  • provensálské bylinky
  • cibule - 1 ks
  • vývar (hovězí) - 300-400 ml
  • olej - 2 lžíce
  • Na nočky:
  • máslo - 60 g
  • vejce - 1 ks
  • žloutek - 1 ks
  • krupice - 6 vrchovatých lžic
  • sůl - 1/2 lžičky
  • koření, zelené bylinky - dle chuti

Postup přípravy

Přípravu začneme krupicovými nočky. V míse vyšleháme povolené máslo a sůl do světlé pěny. Potom přidáme žloutek a ještě krátce vyšleháme, aby se vše spojilo a vzniklá hmota byla pěkně nadýchaná. Přidáme krupici, celé vejce a bylinky. Vyšleháme, až se vše spojí. Přikryjeme polévkovým talířem a necháme odpočívat 20-30 minut. Poté dáme vařit cca 2 litry vody, dvěma lžičkami tvoříme malé nočky (při vaření nabudou). Polévkový talíř navlhčíme a nočky si na něj naskládáme. Jakmile se voda vaří, opatrně do ní nahážeme všechny noky a při velmi mííííírném varu vaříme cca 15 minut.

Na polévku buď spaříme, oloupeme domácí rajčata a rozmixujeme domácí rajčata a nebo použijeme již hotovou passatu (koupenou nebo třeba domácí - já si v létě mrazím do sáčků, někdo zavařuje). Cibuli očistíme a oleji orestujeme do sklovita. Zalijeme passatou, přidáme protlak, vývar, koření - bylinky a vaříme cca 12-15 minut. Občas promícháváme, aby se nám polévka nepřichytla. Pozor, je dost hustá a jak se vaří, tak chlópe, ať se neopaříte 😉 na míchání je lepší delší vařečka. Pokud máte raději sladkou rajskou, můžete na konci vaření přidat lžičku cukru nebo jiného sladidla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *