Křehký dýňový cheesecake

Tak tento recept vznikl jedním velkým experimentem, který se více než vydařil. Neskutečně jsme si pochutnali. Myslím, že dýňové koláče nemají příliš tradici v našich krajích a je to škoda. Pusťte se do něj, fakt to stojí za to.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 50 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka hladká - 100 g
  • máslo - 50 g
  • cukr (nebo jiné skladidlo) - 35 g
  • žloutek - 1/2 kusu
  • Na tvarohovou náplň:
  • tvaroh - 250 g
  • vanilkový cukr - 10 g
  • vejce - 2 kusy
  • dýňové pyré - 1/2 hrnku (cca 150 g)
  • koření do perníku - 1 lžička
  • škrob (bramborový) - 1 lžíce

Postup přípravy

Tento koláč je taková jednohubka, rozpis je pro kulatou formu o průměru 18 cm. Pro klasickou dortovou formu o prům. 24 cm si vynásobte všechny suroviny dvěma. Takže pokud už jste si ujasnili, jak velký budete koláč péct, vyložte si formu pečícím papírem.

Tradičně začneme tím, že si rozehřejeme troubu, pěkně na 175 oC. A do ní šoupneme kousek dýně vážící cca 200-230 g. Necháme ji péct zhruba 10-12 minut, dokud nezměkne. Hokaidó rozmixujeme i se šlupkou, z  máslové vydlabeme oranžové maso a to pak také rozmixujeme na hladkou kaši. Dýňového pyré bysme měli mít cca 1/2 hrnku. Dáme jej stranou, aby vystydlo.

Než se upeče dýně, připravíme si křehké těsto. Máslo necháme rozpustit a poté jej smícháme mixérem v míse s ostatními surovinami, pracovat můžeme i prsty. Hotové těsto natlačíme na dno připravené formy, snažíme se, aby bylo pěkně v jedné síle a propícháme jej vidličkou. Strčíme jej do trouby předpéct na 5-7 minut.

Vrhneme se na přípravu náplně. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, vejci, kořením a škrobem. Směs řádně promixujeme a cca 100 ml si odlijeme stranou. Do zbytku vmixujeme dýňové pyré.

Na předpečený korpus vylijeme nejprve dýňovou tvarohovou náplň a poté na ni lžící umístíme několik rybníčků ze světlé tvarohové náplně.

Výkon trouby snížíme na 160 oC, koláč do ní vložíme a pečeme cca 50 minut, dokud není náplň pevná a na povrchu zlatavá.

Před servírováním jej necháme zcela vystydnout. Skladujeme jej v lednici, před servírováním mu prospěje chvíle při pokojové teplotě, aby nebyl vychlazený.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *