Slaný cuketový nákyp

Chtěla jsem vám vyfotit dnešní večeři, ale nenechavé ručičky mých dětí mi bránily, tak aspoň takto... Jonášek si dopřává pivní lázeň (sklenice je manželova, pššššt, neříkejte mu to) a Emičce se už sbíhají sliny na SLANÝ CUKETOVÝ NÁKYP. Doplněno strouhanou okurkou s jogurtem.

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 45 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • cuketa / patizón - 750 g
  • dětská krupička - 300 ml
  • olej - 100 ml
  • vejce - 3 ks
  • sýr - 150 g (gouda, eidam...)
  • cibule - 1-2 ks
  • mrkev - 2-3 kusy
  • sůl
  • česnek
  • majoránka
  • (pepř)

Postup přípravy

Zeleninu očistím a hrubě nastrouhám, cibuli jemně nakrájím. Všechny suroviny dám do mísy a míchám (klidně i jen ručně), dokud cuketa nepustí vodu, těsto zřídne a krásně se propojí. Poté naliji do pečícím papírem vyložené formy nebo na plech a peču na 175 oC cca 40-60 minut. Záleží, zda v koláčové formě, kde je vyšší vrstva a nebo na plechu, kde je těsto nižší. Hotový je, až je povrch krásně zlatavý.

Masožravci mohou těsto doplnit o vysokoprocentní šunku, zbytek masa z předešlého oběda nebo i nějakou obyčejnější uzeninu (třeba kabanos opražený na pánvi by mohli ocenit chlapi s odporem k cuketě). U nás toto nefrčí, ale třeba kamarádka si takto můj recept obohacuje.

Koláč je dobrý teplý i za studena. Je velmi vhodný i na cesty, protože krásně drží pohromadě. Doporučuju přidat nějakou zeleninu, sterilované okurky se hodí velmi a teď v sezónu samozřejmě jakýkoliv zeleninový salát, krájená rajčátka, paprika... prostě co zahrádka vydá a nebo seženete u zelináře.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *