Hrstková polévka

Tahle hustá stálice ze skupiny polévek, ve kterých "stojí lžíce" se k nám vrací cca 1x týdně, děti ji milují a my vlastně taky. Připavit ji lze z celé řady surovin, které máte zrovna doma, základem jsou vždy ovesné vločky a nějaká zelenina.

  • Příprava : 10 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • cibule - 1 ks
  • olej - 2 lžíce
  • ovesné vločky - 1 hrstka
  • červená čočka - 1 hrstka
  • polévkové těstoviny - 1/2 hrstky
  • mrkev - 1-2 kusy
  • petržel - 1 kus
  • brambor - 1 kus
  • hrášek - 1 hrstka
  • vejce - 1-2 kusy
  • zelená petrželka
  • kmín mletý
  • česnek
  • sůl

Postup přípravy

Na oleji zpražím do sklovita jemně krájenou cibulku, přihodím hrstku ovesných vloček a hrstku polévkových nudlí (kytičky, tarhoňa, těstovinová rýže, písmenka, nalámané špagety...). Přidám drobně krájenou zeleninu. Společně zarestuju, zaliju cca 1-1,2l vývaru (vody), přidám česnek, kmín, sůl, petržel a vařím 7 minut, po 7 minutách klepnu 1-2 vajíčka (buď předem rozkvedlám a nebo přímo vychlopnu - to mi zůstane v kuse žloutek). A vařím dalších 7 minut. Vlasové nudle přidávám společně s vajíčkem, ať se úplně nerozvaří. Polévka vyžaduje občasné promíchání v průběhu vaření.

Můžeme přidat i masové kuličky, to mám buď "přebytek" z nějakého oběda v mrazáku a nebo používám z IKEA/LIDL, jako dnes. Kuličky tam hodím hned na začátku vaření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *