Mandlové řezy s ricottovou nádivkou

Dneska přijedou Dankovi rodiče a tak obvyklý zákuseček ke kávě nesmí chybět. Den dopředu jsme upekli na plnili jogurtovo-ricottovým krémem tuto mandličkovou buchtičku. 24 hodin odpočívala v ledenici a tak za chvilku můžu servírovat. Můžeme se těšit na opravdovou dobrůtku - vlhké kypré těsto, doplněné lahodným jahodovým krémem.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 1 hrnek (250 g)
  • mleté mandle - 1/2 hrnku
  • cukr krupice - 1/4 hrnku
  • prášek do pečiva - 1/2 balíčku (6 g)
  • mléko - 2/3 hrnku
  • olej - 1/4 hrnku
  • vejce - 2 kusy
  • škrob - 1 lžíce
  • Na krém:
  • ricotta / tvaroh - 1 balení
  • jogurt - 2 kelímky (cca 300-400 g)
  • vanilkový cukr - 1 lžíce
  • citrónová kůra - ostrouhaná z 1 BIO citrónu
  • jahody (případně jiné ovoce) - 2/3 hrnku drobně krájených
  • Na ozdobu:
  • jahody - 5 pěkných, zralých kusů

Postup přípravy

Příprava je vcelku rychlá a snadná. Největší oříšek vás čeká hned v úvodu a to v podobě hledání v kuchyni. Moučník se peče v chlebíčkové formě, to by až takový problém nebyl. Je však potřeba vytvořit něčím prostor pro krém - tedy jinou formu, kterou vložíte do chlebíčkové formy a zatlačíte do těsta. Ta během pečení vytvoří místo, které následně zaplníme krémem. Já jsem použila malé, hranaté zapékací mističky, které jsem dala do řady středem chlebíčkové formy naplněné těstem. Nezapomeňte, že tato "vložka" musí být z vnější strany také nepřilnavá - tedy omazaná a obsypaná moukou a nebo obalená pečícím papírem.

Druhou variantou pak je - připravit těsta více (o cca 1/2), péct bez "vložky" a prostor pro krém vyřezat. Vzniklý odpad můžete rozdrobit a posypat s ním povrch naplněného moučníku. Náplň během 24h chlazení ztratí cca 1/4 svého objemu a tak těstové drobečky mohou být dobrou volbou pro jeho doplnění.

A teď už hurá na to. Těsto v míse, klidně i jen rukou, vypracujeme ze všech uvedených surovin - vše naráz smícháme. Nalijeme do připravené chlebíčkové formy (zatlačíme vložku) a dáme péci na 175 oC cca 25-30 minut, je potřeba sledovat. Propečení můžete zkontrolovat špejlovou zkouškou. Po upečení musí moučník zcela vychladnout, než začnete plnit.

Příprava náplně je stejně snadná jako příprava těsta. Jahody omyjeme a drobně nakrájíme, ostatní ovoce - např. borůvky, není potřeba krájet. Ricottu, jogurt, cukr a citrónovou kůru smícháme v míse, můžete a nemusíte použít mixér. Nakonec vmícháme nakrájené jahody. Krém nalijeme do vychladlého chlebíčku, můžeme mírně "na kopec" pokud to konzistence umožňuje. Pokud máme buchtičkové drobečky z vykrojeného prostoru, nasypeme je rovnoměrně nahoru na moučník.

Uložíme do lednice za 18-24 hodin. Krájíme ostrým nožem, zdobíme jahodami a podáváme.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *