Křehký koláč s tvarohem a želé

Léto je za dveřmi a tak je čas na svěží dezertík - KŘEHKÝ KOLÁČ S TVAROHEM A ŽELÉ z bobulového ovoce (rybíz, josta, maliny a ostružiny). Nahoře první jahůdky ze zahrádky a pusinky, které Emi miluje!

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • hladká (špaldová) mouka - 180 g
  • máslo / Hera - 100 g
  • moučkový cukr - 60 g
  • žloutek - 1 ks
  • Na tvarohovou náplň:
  • tvaroh - 500 g
  • cukr krupice - 1 lžíce
  • citrónová kůra - z 1 bio-citrónu
  • Na ovocné želé:
  • bobulové (nebo jiné) ovoce - 500 ml
  • cukr krupice - 1 lžíce (dle vynechat, podle druhu ovoce)
  • plátková želatina - 1 balení
  • Na pusinky
  • bílek - 1 ks
  • škrob - 1 menší lžička
  • moučkový cukr - 2 lžíce

Postup přípravy

Kulatou koláčovou formu (cca 24 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem. Troubu rozehřejeme na 175 oC.

V míse ručně smícháme povolené (ne tekuté) máslo, mouku, žloutek a cukr. Vzniklé těsto prohněteme rukou a buď válečkem nebo prsty rozprostřeme na papír na velikost formy včetně okrajů. Těsto hojně propícháme vidličkou a dáme do trouby na cca 15 minut péct, dokud není zlatavé po stěnách i dnu. Po upečení jej necháme zcela vystydnout.

Na tvarohovou náplň smícháme všechny suroviny, opět stačí lžící ručně. Tuto pak rozetřeme a pečlivě urovnáme do upečeného křehkého korpusu.

Plátkovou želatinu připravíme podle návodu k použití - do cca 5 lžic vody namočíme všechny plátky a necháme cca 10 minut bobtnat. Mezitím si připravíme ovoce - klidně necháme povolit zmrazené zásoby, nebo můžeme otevřít domácí kompot. Cukr používáme jen v případě, že to zvolené ovoce vyžaduje. Kompot rozhodně nesladíme, zato kyselému rybízu troška cukru neuškodí. Ovoce rozmixujeme na kaši tyčákem nebo jiným nožovým mixérem. Po nabobtnání plátkovou želatinu pomalu zahříváme, dokud se zcela nerozpustí. Poté přidáme 2 lžíce ovoce k želatině a řádně vymícháme. Vzniklou želatinovou směs vmícháme do zbytku rozmixovaného ovoce. Tuto směs pak navršíme na tvaroh v korpusu a urovnáme.

Dáme do lednice na cca 3-4 hodiny, aby se dezert vychladil a želatina ztuhla.

Recept na sněhové pusinky najdete ZDE - http://www.prudcejedle.cz/snehove-pusinky/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *