Malinovo-ostružinový dort

Po návratu z dovolené nebyl čas na nic rychlejšího než na tento fofr zákusek, navíc je bez cukru, slazený jen symbolicky panelou.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 20 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 1 hrnek (250 ml)
  • škrob - 1 lžíce
  • panela (cukr) - 3 lžíce
  • kakao holandského typu - 2 vrchovaté lžíce
  • kypřící prášek - 1 lžička
  • vejce - 1 ks
  • mléko - 1/2 hrnku
  • olej - 1/3 hrnku
  • Na krém:
  • tvaroh - 500 g
  • mascarpone - 250 g
  • citrónová kůra - z 1 bio-citrónu
  • panela (cukr) - 1 lžíce
  • Na ozdobu:
  • miska ovoce - lez použít jakékoliv, klidně i zavařené
  • cukrárenské želé extra pevné - 1 balení
  • voda - 500 ml
  • kyselina citrónová - 1/2 lžičky
  • panela (cukr) - 2 lžíce

Postup přípravy

Kulatou dortovou formu o průměru 22-24 cm vyložíme pečícím papírem (dno i stěny), troubu rozehřejeme na 175 oC.

V míse smícháme všechny suché suroviny - mouku, škrob, kakao, panelu (cukr nebo jiné sladidlo) a kypřící prášek. K suchým surovinám přidáme ty tekuté - mléko, olej a vejce. Rychlou prací mixéru vymícháme těsto, pokud by se zdálo příliš husté, přidáme trošku mléka (záleží za savosti mouky a velikosti vejce). Hotové těsto vlijeme do dortové formy a dáme péci. Propečení kontrolujeme špejlí - zapíchneme v nejvyšším místě a musíme ji vytáhnout suchou. Po upečení vybavíme korpus z formy a necháme zcela vychladnout.

Mezitím si můžeme připravit krém smícháním všech surovin, opět nám bude mixér dobrým pomocníkem. A také si můžeme připravit želatinu - já ji nepoužívám moc často, ale když už, tak sahám po Extra silném cukrárenském želé od Dr.Oetkera, mám s ním nejlepší zkušenost, je rychle tuhé, krásně drží formu a dobře se krájí. Přidáním kyseliny citrónové získáte navíc příjemnou chuť. Zvolit můžete červené nebo bílé s ohledem na použité ovoce. Želé tedy připravíme podle návodu na sáčku - jeho obsah smícháme s 500 ml vody, cukrem (panelou) a kyselinou citrónovou. Uvedeme k varu a vaříme cca 1 minutu. Poté necháme stydnout. Občas promícháváme a jakmile začne tuhnout můžeme ho nalívat na dezert.

Korpus máme tedy vystydlý, naneseme na něj krém, ten stejnoměrně rozetřeme a uhladíme. Nazdobíme ovocem a ovoce přelijeme chladnoucím želé. Šoupneme do lednice a necháme želé zcela ztuhnout. Trvá to cca 90 minut, urychlí to pobyt v mrazáku. Poté můžeme dezert podávat, nejlepší však bude za cca 18-24 hodin, kdy korpus zvlhne od krému a krém bude pevnější, méně krémový. Záleží jak moc spěcháte a jak velkou máte na tu dobrotu chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *