Žitný perníčkový dort

Děti milují perníčky a také perníčkové kuličky, to je jejich asi nejoblíbenější cukroví. Takže sázka na perníčkový dort nemůže skončit jinak, než úspěchem. Promazaný je dvěma druhy krému, plný ořechů a samozřejmě s vůní perníčků.

  • Příprava : 3 minut
  • Vaření/pečení : 10 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na korpus:
  • žitná mouka - 400 g
  • jedlá soda - 1/2 lžíce
  • koření do perníku - 2 lžičky
  • citrónová kůra - z 1/2 bio citrónu
  • máslo / Hera - 120 g
  • med - 4 lžíce
  • vejce - 2 ks
  • cukr moučka - 100 g
  • Na ořechový krém:
  • mleté vlašské ořechy - 100 g
  • máslo - 125 g
  • cukr moučka - 40 g
  • cukr vanilkový - 10 g
  • Na krém z kondenzovaného mléka:
  • máslo - 125 g
  • kondenzované mléko (Salko) - 1/2 plechovky

Postup přípravy

Přípravu dortu si musíme trošku naplánovat:
nultý den = den D, den kdy budeme dort chtít servírovat
den mínus jedna = den, kdy dort upečeme a promažeme
den mínás dva = den, kdy zaděláme těsto

Celá příprava je velmi snadná, včetně krémů a zvládnete ji klidně i s malými dětmi, které se můžou v pohodě zapojit. V nášem vzorovém případu budeme počítat s tím, že dort budeme servírovat v sobotu.

Je tady tedy čtvrtek - připravíme si těsto. S přípravou si můžeme pomoci klidně v robotu s nasazeným hnětacím hákem nebo ručně na vále, vniklé těsto je velmi lepivé, spíš měkké. Příprava je snadná - rozpuštěné máslo a všechny ostatní ingredience smícháme dohromady. Pokud budeme používat robot, dáme do mísy nejdříve tekuté suroviny a až potom suché. Hotové těsto přemístíme do igelitového sáčku a uložíme do lednice, tam bude odpočívat do zítřka.

Pátek je tu, jdeme na to! Těsto budeme vyvalovat jako na perníčky. Promyslíme si jaký tvar dortu dáme. Doporučuji vymyslet takový, který pak můžete krájet podobně jako řezy - tedy na plátky o síle cca 2 cm. Vyrobíme si šablonku z tvrdého papíru a jdeme na to! Těsto vyjmeme z lednice a po částech (třeba na 3x) ho vyválíme na sílu cca 6-7 mm, dle potřeby můžeme lehce podsypat hladkou moukou. Přiložíme šablonku a pečlivě vykrojíme ostrým nožem do těsta požadovaný tvar. Ten přeneseme na pečící papír a dáme do předehřáté trouby na 170 oC. Pozor pečení jde fakt rychle a je klíčové perníčkový korpus příliš nevypéct. Takže jakmile chytne pěknou světlounce hnědou barvu, musí z trouby ven. Bude to trvat sotva 10 minut. Hlídkujte u trouby. Tímto postupem vytvoříme celkem 5 identických perníkových korpusů. Ze zbytku můžeme vykrájet malé tvary perníčků a také placku o průměru cca 8-10 cm, kterou pak použijeme na perníkové drobečky.

Zatím, co perníkové korpusy chladnou, dáme se do výroby krémů. Povolené máslo rozpůlíme a každou půlku dáme do misky. Na krém z kondenzovaného mléka přidáme k máslu 1/2 plechovky Salka a mixérem šleháme dokud krém nezesvětlá. Na ořechový krém přidáme oba cukry (vanilkový a mletý) a mixérem trpělivě šleháme, dokud se cukr v másle nerozpustí. Zároveň krém napění a zesvětlá. Při ochutnání krému bychom neměli cítit žádné krystaly cukru. Nakonec zašleháme také mleté oříšky.

Vezmeme si k ruce vystydlé korpusy. Vybereme jeden, který si určíme jako horní. Na ten naneseme tenkou vrstvu krému ze Salka, mažeme jej kousek od okraje, aby zůstal okraj nenatřený, bude to lépe vypadat. Tento horní díl si položíme stranou. Poté začneme vrstvit dort. Vezmeme si spodní korpus, krém ze Salka si v misce rozdělíme na 2 poloviny a jednu z nich rozetřeme na korpus. Přiklopíme dalším korpusem, ořechový krém si v misce také rozdělíme na poloviny a jednu z nich opět rozetřeme na korpus. Zaklopíme třetím korpusem, natřeme zbytkem salkového krému, přiklopíme posledním korpusem a ten potřeme ořechovým krémem.

Vezmeme placku, kterou jsme si upekli ze zbytku krému a tu buď rozemeleme a nebo nastrouháme na jemném struhadle. Stranou nám zůstává horní korpus se Salko krémem. Než jej položíme nahoru na dort, posypeme jej perníkovými drobečky, které jsme si nastrouhali. Posypávání provádějte například na ubrouskem, ze kterého můžete přebytky setřepat a znovu použít. Buďte velkorysí, drobečků tam může být silnější vrstva. Zbytek drobků uchovejte v mrazáku, můžete je použít třeba na posypání švestkových knedlíku, do štrůdlu, na zahuštění ovocné náplně a nebo jakkoliv jinak.

Hotový dort přiklopíme skleněným poklopem (nebo třeba velkým kastrólem nebo miskou, pokud poklop nemáme) a uložíme do dalšího dne do lednice. Za tu dobu korpusy krásně zvláční.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *