Italský chléb focaccia

Neděle, do obchodu se nám nechce, v lednici se krčí droždí těsně před datem spotřeby. Těsto je dilem okamžiku, aby ne, je jen z mouky, oleje, mléka (vody) a soli. V tomhle teple kyne doslova před očima a protože se vůbec nelepí, tak i úklid je v momentě hotový. Naplněná tím, co vydala lednice - rajče, zbytek oliv, zbytek sýra, nahoře oliváč a italské bylinky (oregáno, bazalka, tymián, rozmarýn, majoránka). Zbytek hravě zvládne trouba. Jak je vidět na fotce, jeden kousek jsme už "ochutnali" zbytek si par minut ještě počká, než se na ni vrhneme.

  • Příprava : 10 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • hladká (špaldová) mouka - 500 g
  • mouka polohrubá - 250 g
  • olivový olej - 6 lžic
  • mléko (voda) - 400 ml
  • sůl - 2 lžičky
  • cukr - 1 lžička
  • droždí sušené - 3/4 sáčku nebo 3/4 kostky čerstvého
  • Na náplň:
  • rajče - 1 velký kus
  • olivy - hrst
  • hrubě strouhaný sýr - 100 g
  • Na povrch
  • olivový olej - 2 lžíce
  • italské bylinky

Postup přípravy

Do mísy vsypeme obě mouky, zalijeme ji teplým mlékem (nebo vodou), přidáme olivový olej, sůl a cukr a nakonec přidáme droždí, používáme-li živé droždí, tak jej prsty rozdrobíme. Vypracujeme pevné, pružné těsto, které je na omak krásně sametové a nelepí se na mísu. Ručně je to celkem makačka a tak nám dobrým pomocníkem bude domácí pekárna (program "těsto"), robot a nebo mixér s nasazenými hnětacími háky. Z vymíseného těsta utvoříme kouli a umístíme ji do mísy. Celou mísu zabalíme do igelitového sáčku a necháme na teplém místě kynout. Za cca 1,5 hodiny (v závislosti na teplotě) těsto více než zdvojnásobí svůj objem.

Připravíme si náplň. Na náplň se hodí úplně cokoliv, co máte rádi. Dobrým pomocníkem Vám mohou být oblíbené ingredience na pizzu. U nás vyhrály rajčata, olivy a sýr, ale hodí se v podstatě cokoliv. Focacciu můžete upéct také prázdnou, rozkrojit ji podélně a naplnit. Tím z ní připravíte nápaditou svačinku třeba na výlet.

Takže, rajčata nakrájíme na tenké plátky, olivy překrojíme, sýr hrubě nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky.

Vykynuté těsto vyndáme na vál, rukama prohněteme a odebereme stranou cca 1/5. Zbytek těsta rozválíme na pečícím papíru nebo pečící podložce, případně rovnou na plechu vytřeném olivovým olejem na obdélník o tloušťce asi 1,5 cm. Poklademe jej surovinami na náplň. Odložený zbytek těsta na válu vyválíme na tenko na stejně velký obdélník, jako je ten s náplní na plechu. Tenkým těstem přikryjeme nazdobený obdélník a prsty opatrně přetáhneme přikrývku přes okraj spodního těsta a podsuneme dospodu pod něj. Takto postupujeme dookola celého obdélníku. Necháme si jen malou část, kterou ještě nepřetáhneme - neuzavřeme. Válečkem přejedeme celý povrch focaccie směrem otvoru, abychom z prostoru mezi dvěma těsty vymáčkli vzduch. Poté těsto pečlivě přetáhneme i v tomto místě, aby byla focaccia celá uzavřená. Při potahování těsta pracujeme po celou dobu opatrně, abychom přikrývku neprotrhli.

Focacciu přesuneme na plech, pokud ji tam už nemáme a klouby prstů do ní utvoříme výrazné důlky, opět si dáváme pozor, abychom horní těsto neprotrhli. Focacciu přikryjeme velkou utěrkou a necháme ještě cca 40 minut kynout. Ke konci kynutí si rozpálíme troubu na 175 oC. Jakmile je nakynutá, uděláme opět klouby prstů výrazné důlky. Nakonec focacciu pečlivě (klidně prsty) potřeme olivovým olejem a posypeme italskými bylinkami. Dáme do trouby a pečeme do růžova cca 30 minut.

Upečenou focacciu necháme vystydnout na mřížce. Po celou dobu stydnutí doporučuji nechat ji přikrytou utěrkou.

Focaccia je skvělá varianta pečiva třeba na večeři, ale také jako příloha k různým salátům, grilovanému masu nebo zelenině, či sýrům.

A jak jsem již uvedla výše, pokud se upeče prázdná, nadívá se podobně jako sendviče - šunkou, sýrem, tuňákem, zeleninou - co má kdo rád.  V tomto případě nepečte foccaciu hranatou, ale těsto rozdělte na 2 díly, které rozválíte do kulata. Důlky, olej, bylinky, prostě vše zůstává stejné jako u plněné varianty. Kulatá focaccia naplněná čerstvými přísadami se krájí na čtvrtiny, získáte tak nápaditou svačinku pro 6-8 strávníků.

 

Tak se pusťte do pečení této italské klasiky a nechte si provonět celý byt vůní slunné Itálie.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *