Cuketový kiš

Rajčatová sezóna zahájena! Dnes bude k večeři cuketový kiš s rajčaty, mozzarellou a bazalkou. Taky už sklízíte rajčátka z vlastní zahrádky?

  • Příprava : 35 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Těsto
  • hladká špaldová mouka - 200 g
  • máslo - 100 g
  • voda - 5 lžic
  • žloutek - 1 ks
  • sůl
  • Náplň
  • cuketa - 2 mladé kousky
  • rajčata - pár malých, spařených, oloupaných
  • bazalka
  • tvaroh - 250 g
  • palouček / lučina - 1 balení
  • mléko - 100 ml
  • vejce - 1 ks
  • bílek - 1 ks
  • mozzarella z nálevu - 125 g
  • sůl

Postup přípravy

Nejprve si připravím zeleninu. Cukety dobře omyji a odstraním konce. Omytá rajčátka spařím a sloupnu. Cukety nakrájím na cca 2 mm plátky, velkým pomocníkem je mi po celou řadu let V-krouhač, je to šup šup.

Těsto zpracovávám na vále - na mouku nastrouhám na hrubém struhadle máslo, přidám žloutek a vodu. Zpracuji pružné těsto, které přímo na pečicím papíru rozválím a vystelu s ním koláčovou formu. Těsto propíchám vidličkou a na 5-7 minut dám předpéct do trouby rozehřáté na 180 oC.

Mezitím si umíchám náplň - do misky dám tvaroh, palouček, mléko, vejce a s citem osolím. Mixérem na nízké otáčky (ať nemám celou kuchyň oščágnutou) pořádně promíchám, aby se suroviny dokonale spojily.

Na předpečený korpus vyliji náplň a začnu skládat cuketu pěkně ozdobně kolem dokola, plátek na plátek. Takto skládám až zaplním celou formu, mně vyšly 3 soustředné kruhy. Do středu jsem naskládala ozdobně červená rajčátka. Povrch jsem pokladla zbylými rajčaty vždy řezem nahoru, aby se z nich během pečení mohla odpařovat tekutina.Kousky mozzarelly jsem rovnoměrně poházela narch a a vše zasala drobně krájenou bazalkou.

A šup s ním do trouby, dokud není krásně zlatý. Nevadí, pokud se Vám bude zdát ještě malinko třaslavý, jak bude stydnout, tak krásně zpevní. Doba pečení je cca 40 minut, ale samozřejmě je to individuální, záleží na troubě. Je výborný ještě teplý, vlažný, ale i studený v těchto horkých dnech.

Recept snese celou řadu obměn - zkuste třeba mozzarellu (která je použitá, aby koláč mohly i děti) nahradit třeba balkánským sýrem nebo nivou, nemusíte již solit náplň, tyto slané sýry udělají službu samy.

A jako vždy, prosím, když recept vyzkoušíte, pochlubte se výsledkem. Věřím, že vás tento koláč nezklame a bude celé rodině chutnat.

4 Responses to Cuketový kiš

  1. Klára

    Dnes jsem vyzkoušela a je luxusní!! Děkuji za tvůj web Terko, je mi inspirací, když točím osvědčené „naše“ a už nás nudí. Určitě ho udělám ještě mnohokrát v různých variantách.

    • Tereza Linnertová

      Klárko, moc děkuji. Velmi si vážím Tvých slov a ještě víc jsem ráda, že jste si pochutnali. T.

  2. Ivona

    Tak nevím kde se stala chyba. Dělám ho v dort formě a zůstalo mi tam hrozně šťávy, asi z cukety? ,
    Takže korpus je celý mokrý asi neupeceny .🙄😞

    • Tereza Linnertová

      Ivono, to mě mrzí, že se nedopadl jak měl. Kde se stala chyba netuším. Cuketa na plátky zase tolik vody nepustí a navíc koláč se peče odkrytý, takže se zvládá přebytečná tekutina odpařit. Pokud si pekla cca tu 3/4 hodinu – já se vždy řídím tím, jak vypadá koláč shora – zda už je zlatavý – tak korpus syrový nebude, zvlášť pokud jsi jej předpekla. Nicméně, pokud je rozmočený, nedrží pak koláč pohromadě, tak to asi velká lahůdka nebude. Mrzí mě, že ti nedokážu více poradit. Kiše v různých obměnách – i s cuketou (dokonce i strouhanou na julienne nudličky – dělám poměrně často a nikdy jsem problém s přebytečnou vodou nezaznamenala.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *