Křehké ořechovo-tvarohové rohlíčky

Tento víkend je 3. adventní a většinu domácností provonělo vánoční cukroví. I u nás. Ale k tomu ještě tento zákuseček k víkendové kávičce. Recept jsem v týdnu dostala od kolegyně Evičky, ale to bych nebyla já, abych si ho neupravila k obrazu svému. Budete se možná divit, ale příprava je opravdu superrychlá a nezabere vám víc než 30 minut. Každá minuta stojí za to, výsledek je excelentní!

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto
  • tvaroh - 250 g
  • máslo - 250 g
  • mouka hladká - 300 g
  • vlašské ořechy mleté - 4 vrchovaté lžíce
  • prášek do pečiva - 6 g
  • jedlá soda - 6 g
  • Na obalení:
  • mleté vlašské ořechy - 5 lžic
  • cukr krupice - 4 lžíce

Postup přípravy

Z uvedeného množství připravíme přesně 36 ks rohlíčků - 2 plechy po 18 kusech. Místo sody můžeme použít 12 g prášku do pečiva, pokud sodu nemáme.
Troubu rozehřejeme na 170 oC (horkovzduch). Dva plechy si vyložíme pečící fólií nebo papírem.

S přípravou těsta nám může pomoci robot s hnětací metlou, nebo můžeme pracovat na vále. V případě robotu do mísy umístíme nejprve mokré suroviny, v případě válu začínáme se sypkými. Já jsem použila robota, takže jsem do mísy dala tvaroh, přidala změklé (ne tekuté, pouze povolené) máslo, přidala ořechy a nakonec mouku, kypřicí prášek a jedlou sodu. Robot odvedl veškerou práci za mě, jakmile bylo těsto pěkně promísené, vypnula jsem ho. V menší misce bokem si smícháme ořechy s cukrem.

Těsto si rozdělíme od oka na 3 díly, stejně tak ořecho-cukrovou směs v misce. Na vál dáme cca 2 a půl lžíce ořechů s cukrem, mírně je rozprostřeme. Z těsta odebereme jednu třetinu, ze které v dlaních vytvarujeme nejprve kouli a následně silnou placku. Tu pak umístíme na cukro-ořechovou směs na válu a rozválíme válečkem do kulata, dokud nezískáme průměr do 30 cm (síla asi 0,5 cm). Vzniklou placku rozkrájíme rádýlkem (nebo krájítkem na pizzu) na 12 dílů - 12 trojúhelníků. Každý trojúhelník od okraje srulujeme ke špičce, až nám vznikne váleček, ten můžeme vyválet v ořechových drobečcích, které máme rozsypané na válu. Mírně jej zahneme, aby získat tvar rohlíčku a místíme jej na plech vyložený papírem.

Takto postupujeme, dokud nezískáme 12 rohlíčků. Následně přeneseme druhou třetinu ořechové směsi na vál, druhou třetinu těsta, opět rozválíme a rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vytvarujeme rohlíčky. Se třetí třetinou postupujeme naprosto stejně.

Plech s rohlíčky umístíme do středu trouby a pečeme je do světlounce hněda cca 15 minut. Před konzumací je necháme vystydnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *