Jogurtovo-ořechový perník s citrónovou polevou

Zima ťuká na vrátka, za okny je první letošní sníh a my se vracíme z procházky. Doma na nás čeká nedělní svačinka - vláčný hrnkový koláč, který voní svátečním perníkovým kořením, je jemný díky vlašským ořechům, přelitý pikantní citrónovou polevou. Ještě rychle připravit punč a můžeme se do něj pustit.

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na koláč
  • hladká mouka - 1/2 hrnku (250 ml)
  • hrubá mouka - 1/2 hrnku
  • mleté vlašské ořechy - 1/2 hrnku
  • prášek do pečiva - 6 g (1/2 sáčku)
  • jedlá soda - 1/2 lžičky
  • cukr krupice - 1/2 hrnku
  • perníkové koření - 2 lžičky
  • jogurt - 1 hrnek (bílý, 3,7%)
  • olej - 1/3 hrnku
  • vejce - 1 kus
  • Na polevu:
  • cukr moučka - 3 vrchovaté lžíce
  • šťáva z citrónu - 1 - 2 lžičky

Postup přípravy

Protože je příprava těsta dílem několika málo okamžiků, začneme rozehřátím trouby, horkovzdušnou nastavíme na 165-170 oC, klasiku o trošku víc, tak kolem 175 oC.
Klasickou kulatou koláčovou formu, nebo dortovou formu o průměru cca 25 cm si vyložíme pečicím papírem.

Do mísy dáme všechny sypké suroviny - obě mouky, strouhané ořechy, koření do perníku, kypřící prášek, sodu i cukr a společně promícháme. Doplníme tekutými surovinami - vajíčkem, jogurtem a olejem. Proletíme mixérem a jakmile se nám těsto pěkně spojí do homogenní směsi, přemístíme ho do formy. Těsto ve formě urovnáme a nahrneme spíš k okrajům formy, tak aby uprostřed vznikla prohlubenina (důlek). Tím zabráníme, aby se nám koláč během pečení zdvihl na kopec. Ne, že by to vadilo chuti, ale špatně by se nám dávala poleva.

Ihned jej vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do světlě hněda. Trvá to cca 25-30 minut. Řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou, podle potřeby s formou otáčejte, aby propečení bylo stejnoměrné. Pokud si nejste jisti, zda už je upečeno, zkuste propečení špejlí - jakmile ji po zapíchnutí do nejvyššího místa vytáhnete suchou, máte hotovo.

Upečený koláč vytáhneme z trouby. Cukr na polevu dáme do malé mističky, přidáme nejprve jednu lžičku citrónové šťávy, promícháme a podle potřeby přidáme ještě trochu šťávy. Poleva by měla být jen lehce tekutá, tak aby příliš nestékala. Citrónovou polevu nalijeme do středu ještě teplého (horkého) koláče, pomůžeme jí roztéct až téměř do krajů koláče. A koláč takto necháme vystydnout. Poté servírujeme.

Pokud nám koláč při pečení udělal uprostřed kopeček, můžeme citrónovou polevu buď vynechat (chutný bude i bez ní) a nebo ji připravit a polévat s ní koláč až na talířku, každou porci zvlášť těsně před servírováním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *