Jablečný koláč s tvarohem

Další jablíčkový recept přináší příjemně vlhký koláč, zejména díky jablkům v těstu a tvarohu nahoře. Křupavá žmolenka s ovesnými vločkami povyšuje koláč do kategorie zákusů.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Těsto na koláč:
  • hladká mouka - 1 hrnek (250 ml)
  • hrubá mouka - 1 hrnek
  • cukr krupice - 1/3 hrnku
  • kypřící prášek - 12 g (1 balení)
  • skořice - 1 vrchovatá lžička
  • sůl - na špičku lžičky
  • mléko - 1 hrnek
  • vejce - 1 celý kus
  • bílek - 1 ks
  • olej - 1/4 hrnku
  • jablka - 8 kusů
  • Nahoru:
  • tvaroh - 250 g
  • cukr vanilkový - 1 lžíce
  • žloutek - 1 ks (bílek je v těstě)
  • Na žmolenku:
  • Ovesné vločky - 1 hrstka
  • Hrubá mouka - 30 g
  • Hladká mouka - 30 g
  • máslo - 60 g
  • cukr - 60 g
  • vanilka

Postup přípravy

Uvedené množství je na velký hluboký plech. Vyložíme si jej pečícím papírem.

Očistíme si jablíčka a buď je na struhadle nakrájíme na julienne nudličky a nebo je drobně nakrájíme. Ze všech ingrediencí v hlubokém talíři prsty zpracujeme žmolenku. Troubu si dáme rozehřát na 175 oC.

Do větší mísy dáme obě mouky, cukr, kypřící prášek a skořici. Suché ingredience smícháme. Přidáme mléko, olej a jedno vejce. Z druhého vejce přidáme pouze bílek, žloutek si dáme stranou do menší misky. Mixérem energicky zpracujeme hladké těstě. Zbytečně dlouho nešleháme, stačí jen tolik, aby se těsto pěkně spojilo. Vezmeme si do ruky stěrku, do mísy s těstem vysypeme krájená (strouhaná) jablíčka a ručně je vmícháme do těsta. Jablečnou směs pak přesuneme na plech, stejnoměrně rozetřeme a pěkně uhladíme do jedno roviny.

Do misky, ve které čeká žloutek, přidáme tvaroh a lžíci vanilkového cukru. Mixérem během pár sekund spojíme. Lžičkou pak na těsto rozmisťujeme jednotlivé hromádky tvarohu. Hospodaříme s ním tak, aby nám pěkně vyšel stejnoměrně po celé ploše koláče. Nakonec celoou plochu koláče zasypeme žmolenkou.

Koláč umístíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 40 minut, dokud není krásně zlatý a pevný. Před servírováním ho necháme úplně vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *