Mrkvové řezy s ořechovou čepicí

V pátek jsme byli s dětmi na oběd v místní vegetariánské restauraci a nenechali jsme si ujít zákusek, který připravují. Dětem moc chutnal, tak jsem se rozhodla ho "zkopírovat" a shodli jsme se, že i když jsem si nevyžádala recept, tak se vydařil 😉

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 1 hrnek (objem 250 ml)
  • mrkev - 3 menší kusy
  • skořice - 1 lžička
  • kypřící prášek - 1/2 lžičky
  • jedlá soda - 1/2 lžičky
  • cukr krupice nebo jiné sladidlo - 1,5 lžíce (nebo méně)
  • máslo - 80 g
  • mléko - 1/2 hrnku
  • vejce - 1 kus
  • sůl - špetka
  • Na tvarohovou vstvu:
  • tvaroh - 250 g
  • zakysaná smetana - 200 ml
  • cukr - 1 lžíce (lze i vynechat)
  • citrónová kůra - z 1/2 BIO citrónu
  • Na ozdobu:
  • vlašské ořechy mleté - 1 hrnek
  • mrkev - 1 kus
  • máta

Postup přípravy

Troubu si rozehřejeme na 180 oC a připravíme si formu. Ideální je kulatá koláčová, případně hranatá podobných rozměrů, nebo dortová o průměru cca 22-24 cm max. Formu vyložíme pečícím papírem, jde to snadno - stačí, když jej v dlaních pokrčíte do koule, znovu roztáhnete a vložíte do formy. Případně můžete vymazat a vysypat hrubou moukou, pokud s pečícím papírem nepracujete rádi.

Příprava těsta je otázkou chvilky. Máslo rozpustíme. Do mísy dáme všechny suché ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek, sodu, skořici i špetku soli). Mrkvičky si očistíme a na jemno nastrouháme na moučnou směs. Poté přilijeme všechny tekuté ingredience (rozpuštěné máslo, vlažné mléko a vejce). Mixérem rychle smícháme do jednolitého těsta, které má konzistenci asi jako lívancové - tj. ani úplně extra husté a ani tekuté. Těsto stěrkou přemístíme do koláčové formy, uhladíme a šoupneme péci na cca 25-30 minut. Záleží na Vaší troubě, jaké maté s ní zkušenosti. Propečení těsta snadno zkontrolujeme špejlovou zkouškou - zapíchneme do nejvyššího místa ve středu koláče a pokud špejli vytáhneme krásně suchou, máme upečeno.

Po upečení musí korpus zcela vystydnout. Poté jej můžeme seříznout, pokud se utvořila nějaká výrazná vyboulenina.

Připravíme si náplň - v míse jednoduše smícháme všechny 4 ingredience - tvaroh, zakysanku, citrónovou kůru a cukr, pokud chceme skladit. Použít můžeme mixér a nebo hezky ručně. Koláč vyklopíme z formy, na povrch naneseme a uhladíme veškerý krém. Ten pak zasypeme všemi oříšky a jemně je přitlačíme do krému.

Řez můžeme ozdobit dle fantazie. Já si očistila ještě jednu mrkvičku, omyla ji, usušila a škrabkou jsem podélně vytvořila tenké pásky, které se samy krásně kroutily. Ty nejsilnější jsem překrojila na půl, aby byly dlouhé a úzké. Když dekoraci doplníte ještě mátou, bude to jen další pomyslná třešnička na dortu. Řez skladujte v lednici.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *