Lízátka z RAW kuliček

Tento recept doporučuji připravovat pouze když hodně mrzne. Pak jde práce krásně od ruky a my nemáme půl mrazáku zapatlaného od čokolády. Ale představte si rozzářené oči Vašich dětí, až jim hotová lízátka ukážete! A vy můžete mít dobrý pocit, že jejich mlsání je zdravé.

  • Příprava : 01h 30min
  • Obtížnost : střední

Suroviny

  • kvalitní hořká čokoláda - 100 g
  • kokosový olej - 1 menší lžička
  • suroviny na RAW kuličky - viz níže

Postup přípravy

Základem jsou RAW kuličky - to je to těstíčko, které se ukrývá pod čokoládovým kabátkem. Základní recept i s variacemi najdete zde - http://www.prudcejedle.cz/ovocne-raw-kulicky/

Na čokoládový potah jsem nad parou rozpustila 100 g hořké čokolády (52%) a 1 (slabou) lžičku kokosového oleje.

Ušoulela jsem kuličky, dala je ztuhnout na okno, tak na 45 minut asi. Vzala špejličku, namočila do čokolády a zapíchla do kuličky. Tu jsem vrátila na talíř (kuličku na talíř, špejlí nahoru). Jakmile jsem měla všechny kuličky ošpejličkované, šoupla talíř opět na balkon a počkala až čokoláda zatuhne. Kolem špejličky se na kuličce vytvoří taková čokoládová "zarážka", aby kulička ze špejle nesjížděla.

Manžel mi vyhotovil z tvrzeného polystyrenu takové "udělátko" - táclíček, do kterého mi vyvrtal dírky podle průměru špejliček. Já tento táclík vždy potáhnu potravínářskou fólíí (jednou vrstvou) a hotová lízátka zapíchnu skrz fólii do připravené dirky. Teď v zimě mám táclík za oknem, přes léto ho budu mít nejspíš v lednici.

Jakmile mi špejličky zatuhly v kuličkách, beru jednu po druhé, namáčím (lžičkou polévám) čokoládou, nechám okapat, sypu zdobením (oříšky, kudrnky, perličky, hovínka... dle chuti), otevřu okno, zapíchnu do táclíku a pokračuju, dokud nespotřebuji všechny lízátka.

Nechám dobře zatvrdnout a mezi tím umyju všechno, co jsem umatlala od čokolády (parapet, okenní rám, podlahu mezi linkou a oknem atd.). Po zatuhnutí čokolády je vyndám z táclíčku a uložím do vzduchotěsné krabičky do lednice. V lednici nechám tak 3-4 kousky (na 3-4 dny, víc než jedno denně Emi nedostane) a zbytek do mrazáku. Stačí jej ráno vytáhnout do lednice a odpoledne, po příchodu ze školky si jej Emi sní a nebo nechat 30 minut mimo mrazák a už je jídlu.

Věřím, že i Vám se povedou a budou dětem chutnat.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *