Kokosový cheesecake „Eskymo“

Včera jsem ve špajzu objevila kokosové sušenky zakoupené pro případnou návštěvu a už tam byly dýl, než je jejich minimální trvanlivost. Tak jsem z nich vykouzlila KOKOSOVÝ CHEESECAKE "ESKYMO". Mňam! Není nad to, zahřešit si při neděli.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 10 minut
  • Obtížnost : střední

Suroviny

  • Korpus
  • kokosové sušenky - 250 g
  • rozpuštěné máslo - 100 g
  • Krém
  • tvaroh - 250 g
  • žervé - 1 kelímek
  • smetana ke šlehání - 200 ml
  • vychlazené kokosové mléko - 1/2 plechovky
  • strouhaný kokos - 100 g
  • moučkový cukr - 2 lžíce
  • Na ozdobu
  • čokoládové hoblinky

Postup přípravy

Kokosové sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a sušenkové těsto dnem skleničky stejnoměrně a pořádně umačkáme. Dáme do vyhřáté trouby na 175°C a pečeme 10 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout jak korpus, tak formu.

Na krém smícháme mixérem všechny suroviny, jako poslední přidáme smetanu. Mixujeme tak dlouho, dokud krém nezhoustne (nenašlehá se ta smetana ke šlehání). Nezapomeňte si dát plechovku kokosového mléka třeba hodinku dopředu do lednice, aby se vychladila a použijte POUZE tuhou složku (cca 1/2 obsahu konzervy), "vodu" se zbytkem "hustého" si schovejte třeba na dýňovou polívku.

Do vychladlé formy na korpus rozetřete našlehaný krém, ozdobně uhlaďte povrch a posypejte čokoládovými hoblinkami. Umístěte do lednice a nechte do druhého dne chladit. Já ho měla v lednici asi 16 hodin a byl krásně tuhý.

Do lednice, pro jistotu, rozevírací formu umístěte třeba v trošku větším pekáčku, může se totiž stát, že Vám dort pustí trošku "syrovátky", tak ať nemáte pokapanou ledničku. Případná syrovátka Vám projde skrz ten sušenkový korpus, takže bude mít hustotu sirupu zlatavé barvy se sladce karamelovou chutí. Můžete ji použít k pokapání dezertu, nebo ji prostě slízněte prstem 😉 Syrovátka se vždy nemusí udělat, záleží, jak vlhké byly použité suroviny (tvaroh, voda z kokomlíka atd.).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *