Domácí vegeta

Moc jsem toužila vyzkoušet si ji doma udělat, ze surovin ze zahrádky - něco z mojí, něco od tchánů. Výsledek je famózní, žádná polívka ani omáčka se bez ní neobejde. Neskutečně voňavá a bez soli!

 

  • Příprava : 60 minut
  • Vaření/pečení : 15h 00min
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • řapíkatý celer
  • cibule

Postup přípravy

Neuvádím přesné poměry zeleniny, ale mrkev s petrželí prevládala, o něco méně bylo celeru a zbytku zeleniny. Celkem jsem měla 1 600 g strouhané směsi. Sušila jsem v obyčejné kulaté sušičce venku v pergole cca 15 hodin. Z tohoto množství jsem získala 300 g "vegety" - tedy mixu zeleniny bez soli, velmi intenzivní vůně a chuti.

Vegetu můžete samozřejmě sušit i v troubě, není nutné mít sušičku. Na pečící papír na dva plechy rozprostřete nastrouhanou zeleninu a sušte na nejnižší stupeň - moje trouba např. 50 oC.

Hotovou vegetu skladujte ve zduchotěsné nádobě a odebírejte čistou lžičkou.

A jak na ni?

Připravte si různou zeleninu, nenechte se omezit jen tím, co jsem dávala já, jistě Vás napadne ještě něco dalšího vhodného. Veškerou zeleninu pečlivě očistěte, omýjte a jemně nastrouhejte. Velkým pomocníkem v tomto kroku pro Vás bude kuchyňský robot, který zeleninu bez námahy a za zlomek času postrouhá.

Koření - celerovou a petrželovou nať sušte zvlášť! bude suchá mnohem dříve než zbytek zeleniny. Může třeba jen na sítech na sluníčku, na topení (tak to dělávala moje babička v bytě) a nebo v horním patře sušičky na samostatném sítu.

Patra sušičky vyložte pečícím papírem, aby Vám směs nepropadávala a rozprostřete stejnoměrně na všechna plata. Nechte sušit, občas plata popřehazujte, prsty proměte (promíchejte) zpola usušené slepence zeleniny. Sušte dokud není zelenina 100% vysušená. I jen malé množství vlhkosti způsobí, že směs začne plesnivět a to určitě po té námaze nechceme.

Jakmile máme usušeno, je potřeba směs pomlít. Já k tomu používám nožový "hrk hrk" mixér, který během 15 sekund umele zeleninové sušení spolu s bylinkama na prach. Rozdělte si směs na několik dávek. V jedné misce vše promíchejte dohromady a máte hotovo.

Domácí vegeta opatřená ručně malovanou etiketou v malé zavařovací skleničce je také pěkným, voňavým dárkem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *