Třený švestkový koláč

Tak co, už máte švestky v bečce a nebo ještě na stromě? V případě druhé varianty se pusťte do přípravy tohoto zákusku. Je to vcelku rychlovka a úspěch zaručen!

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 45 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • švestky - 500 - 600 g
  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 1 hrnek (á 250 ml)
  • cukr krupice - 1/3 hrnku
  • prášek do pečiva - 1 lžička
  • utlučená vanilka
  • máslo - 125 g
  • vejce - 2 kusy
  • Na žmolenku:
  • mouka polohrubá - 1 hrnek
  • cukr krupice - 1/2 hrnku
  • skořice - 1/2 lžičky
  • máslo - 125 g

Postup přípravy

Koláčovou formu si vyložíme pečícím papírem, dobře nám to půjde, kdy jej před tím v dlaních zmačkáme do kuličky a zpátky rozložíme.

Švestky omyjeme a nožem nakrájíme na měsíčky.

Troubu rozehřejeme na 175 oC.

V míse smícháme všechny suroviny na drobenku - máslo musí mít pokojovou teplotu. Vyžmolíme buď prsty a nebo si pomůžeme ručním mixérem, který udělá všechnu práci za nás a navíc bez zaneřáděných rukou.

Ve druhé míse promícháme všechny sypké suroviny a poté přidáme ty tekuté - rozpuštěné máslo a vejce. Mixérem řádně smícháme.

Těsto vylijeme do pečící formy vyložené papírem (nebo vymazané a vysypané). Poklademe hustě měsíčky švestek a na vysoko posypeme drobenkou.

Šoupneme do trouby a pečeme do zlatova - cca 45 minut. Zkoušku propečení můžeme provést špejlí. Servírujeme vychladlé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *