Medový koláč Lekach

Co že je to ten LEKACH? Měl by to být tradiční židovský medový koláč. Recept jsem si kdovi kde před více než 15 lety opsala a NYNÍ byl den D, kdy jsem jej upekla. No nedá se nic dělat, u mě v kuchyni jsou delší čekačky než u zubaře 🙂 Ale stálo to za to! Příprava rychlá a výsledek skvělý, moc jsme si pochutnali.

  • Příprava : 10 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • hladká (špaldová) mouka - 100 g
  • mouka polohrubá - 50 g
  • koření do perníku - 1 lžička
  • prášek do pečiva - 3 gramy (1/4 sáčku)
  • vejce - 1 ks
  • med - 2 lžíce
  • horká voda - 2 lžíce
  • cukr pískový - 2 lžíce
  • olej - 2 lžíce
  • ořechy na posypání - mandle, kešu, vlašské - 1 velká hrst

Postup přípravy

Pokud máme dost času, namočíme si ořechy na hodinku až 2 do studené vody. Díky tomu se v troubě tolik nevypečou. Ale není to nezbytné.

Uvedené množství je pro malý pekáček o velikosti 18 x 18 cm, takže použijte podobnou velikost, abyste neměli úplnou placku. Dobře Vám poslouží i třeba jen kastrůlek (pozor ať nemá plastové uši!). Vyložíme si jej pečícím papírem a troubu rozpálíme na 170 oC.

V míse utřeme vejce s cukrem do husté, světlé pěny, přidáme také 2 lžíce vřelé vody. Poté přidáme olej a med a ještě jednou vymícháme. Do vzniklé hmoty postupně přidáváme mouku smíchanou s kořením a kypřícím práškem.

Vznikne jemné těsto, které rozetřeme na pečící papír. Posypeme hustě (okapanými a osušenými) ořechy. Pečeme cca 40 minut, dokud nezezlátne. Propečení můžeme vyzkoušet špejlí - zapíchneme do nejvyššího místa a pokud ji vytáhneme suchou, máme upečeno. Servírujeme vychladlé.

Moučník je velmi chutný čerstvý, i odležený do druhého-třetího dne.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *