Shepards pie

Těš se na oběd, je to ŠÍÍÍLENĚ dobré!!!"

Tak těmito slovy jsem lákala manžela, možná to bylo dokonce varování, že na něj moc nezbyde  Během hodinového telefonátu s kamarádkou Kristou jsem splácla tento SHEPARDS PIE - dole mleté maso s mrkví, nahoře batátovo-bramborové šťouchání se sýrem.

Zkuste to, je to fakt tak dobré, jak to vypadá 😉

  • Příprava : 40 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na masovou směs:
  • mleté maso - 500 g
  • mrkev - 5 kusů
  • cibule - 1 kus
  • olej - 1 lžíce
  • bílé víno - 150 ml
  • grilovací koření - 1 lžíce
  • skořice - 1 lžička
  • česnek - 1/2 lžičky
  • Na pokličku:
  • brambory - 6-8 kusů (dle velikosti)
  • batát - 1 kus
  • máslo - 2 lžíce
  • mléko - 100-150 ml
  • sýr - 100 g hrubě strouhaného

Postup přípravy

Cibuli očistíme, drobně nakrájíme a na lžíci oleje necháme zesklovatět. Mrkvičku očistíme a drobně nakrájíme (já jsem použila V-krouhač, nože na julienne nudličky) a přihodíme k cibuli. Společně restujeme asi 3-4 minutky. Přidáme mleté maso a důkladně promícháváme dokud se pěkně nerozdělí na jednotlivé malinké kousíčku, vařečkou mu pěkně pomáháme rozmělnit. Okořeníme, podlijeme vínem a za občasného promíchání dusíme cca 20 minut.

Mezi tím si oloupeme brambory i batáty, nakrájíme a v jemně osolené vodě uvaříme doměkka. Slijeme vodu, přidáme máslo a mléko a společně do jemna rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Sýr nastrouháme na hrubo a vmícháme do bramborového šťouchání.

Udušenou masovou směs rozprostřeme na dno většího pekáčku, nahoru navrstvíme bramborovo-sýrovou směs. Ozdobně uhladíme a šoupneme do trouby rozpálené na 175 oC na cca 35-40 minut, dokud není povrch krásně opečený.

Servírujeme horké, nabíráme obě vrstvy najednou.

One Response to Shepards pie

  1. Pavla Kubíková

    Dokonalý oběd, díky Terezko! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *