Křehké bramborové řezy

Od oběda nám zbylo docela dost vařených brambor. Ohřívané je nemám ráda, chutnají divně, nezdá se Vám? Co ale s nimi? Hmmmm, jasně! Křehký bramborový koláč s tvarohem a jablky. Manžel si pomlaskává, tak si jdu taky ukrojit.

 

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Těsto:
  • vařené brambory - 400 g
  • polohrubá mouka - 300 g
  • pudinkový prášek - 1 sáček
  • moučkový cukr - 60 g (nebo víc dle chuti)
  • kypřící prášek - 1 balíček
  • máslo / Hera - 100 g
  • vejce - 1 ks
  • Tvarohová náplň:
  • tvaroh - 250 g
  • jogurt - 150 g
  • vejce - 1 ks
  • cukr - 2 lžíce
  • škrob - 1 vrchovatá lžíce
  • citrónová kůra
  • Nahoru:
  • ovoce - já použila jablka
  • skořice
  • ořechy / madle / kokos - mohou, ale nemusí být

Postup přípravy

Troubu rozpálíme na 175 oC, velkou koláčovou formu (nebo menší plech) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme, jak jsme zvyklí.

Připravíme si ovoce - vypeckujeme švestky, třešně..., jablíčka oloupeme, drobně nakrájíme nebo nastrouháme, hrušky, meruňky, rebarboru... prostě, co máme na zahradě, v mrazáku nebo ve sklepě si nachystáme.

Brambory jemně nastrouháme. Nesnažte se ulehčovat si práci nějakým mixováním brambor a podobně, narušila by se jejich struktura. Brambůrky jsou měkké, jdou snadno a rychle nastrouhat, sem tam hrudečka, která se odlomí a padne bokem není na závadu.

Ze všech surovin zpracujeme rukama mírně lepivé těsto. Odebereme z něj část na ozdobu, stačí o velikosti pěsti. Zbytek přeneseme do koláčové formy a pomoučenýma rukama rovnoměrně rozprostřeme po dně i stěnách formy. S těstem se pracuje dobře, rukama od mouky to jde jedna radost.

Tvaroh, jogurt a zbytek surovin v misce prošleháme mixérem a vylijeme na těstový základ ve formě. Povrch stejnoměrně poklademe ovocem a podle chuti a druhu ovoce doplníme sekanými ořechy, mandlemi, kokosem, skořicí atp. Samozřejmě můžeme nechat jen tvaroh s ovocem, záleží jen na našich preferencích.

Vrch koláče ozdobíme zbytkem těsta  - můžeme udělat mřížku z ušoulených žížal (Emičku to moc bavilo) a nebo můžeme zbytek těsta na hojně pomoučeném válu rozválet a vykrájet třeba srdíčka, kytičky... nebo jakékoliv jiné tvary, fantazii se meze nekladou.

Hotový koláč šoupneme do trouby a po 20 minutách stáhneme na cca 160 oC, celková doba pečení by se měla pohybovat kolem 40-45 minut, až je krásně zlatkavý. Po upečení jej necháme vychladnout. Je výborný (možná ještě lepší) i druhý den, pokud Vám tedy do druhého dne zbyde 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *