Mrkvová bomba

Už chvíli jsem nezkoušela vytvořit žádný nový recept a protože dnes měla přijet návštěva, tak jsem to shledala jako vhodnou příležitost. Měl by to být trošku zdravější recept, kdy je část mouky nahrazena mletými vlašskými ořechy, těsto obsahuje mrkev a je slazeno jen medem. No nakonec jsem se rozhodla udělat ještě naprosto nezdravou, za to extra žravou, karamelovou zálivku 🙂 Tak uvidíte, zda si dáte moučníček bez ní, nebo se necháte zlákat a zamlsáte na plné pecky včetně karamelu.

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 1,5 hrnku (á 250 ml)
  • ořechy vlašské jemně mleté - 1/2 - 3/4 hrnku
  • kypřící prášek - 1 lžička
  • jedlá soda - 1 lžička
  • mletý / utlučený hřebíček - 1/4 lžičky (možno vynechat)
  • skořice - 1 vrchovatá lžička
  • vanilkový extrakt - 1 lžička
  • vejce - 2 kusy
  • med - 3 lžíce
  • mléko - 100 ml
  • olej - 125 ml
  • mrkev - 5 středních kusů
  • Na krém:
  • tvaroh - 250 ml
  • máslo - 30 g
  • cukr vanilkový - 10 g
  • cukr moučka - dle chuti, co kdo snese
  • Na karamelovou omáčku:
  • cukr - 200 g
  • voda - 70 ml
  • smetana ke šlehání - 200 ml
  • sůl - dle chuti - špetka je minimum 😉

Postup přípravy

Příprava těsta je dílem okamžiku, takže celou přípravou začneme rozpálením trouby, začneme na 175 oC. Koláčovou formu na pečení o průměru cca 22 cm, nebo dortovou formu, vyložíme pečícím papírem. Aby nám krásně držel v kulaté formě stačí jej zmačkat do kuličky a znovu rozložit. Poté bude v kulaté formě poslušnější a bude lépe držet.

Do misky dáme všechny suché suroviny - mouku, ořechy, mletý hřebíček, skořici, kypřící prášek i jedlou sodu a společně promícháme. Přidáme mokré suroviny - olej, vejce, mléko, tekutý med. Z těchto surovin energicky vymícháme hustší těsto. Pomoci si  můžeme ručním mixérem. Nakonec vmícháme hrubě strouhanou mrkev. Jakmile se těsto s mrkví spojí, přesuneme jej do připravené formy. Povrch uhladíme, přečnívající papír odstřihneme a formu s koláčem strčíme do trouby. Pečeme cca 25-30 minut na 175 oC a poté stáhneme na 150 oC dokud není těsto dokonale propečené. Pomůžeme si špejlovou zkouškou - do nejvyššího místa koláče zapíchneme špejli, na které po vysunutí nesmí ulpět žádné syrové těsto. Pár "suchých" drobečků nevadí, mrkvové těsto je vláčné, vlhké. Celková doba pečení se bude pohybovat kolem 40 - 45 minut. Koláč se na středu hodně vyboulí, nelekejte se, to je v pořádku - jedná se přece o "bombu" 😉 Upečený koláč necháme vystydnout na mřížce.

Tento čas můžeme využít k přípravě karamelové omáčky, bude vám to trvat cca 20-25 minut. Vybereme si nějaký 1,5 litrový kastrol s vyššími stěnami - třeba takový, ve kterém děláváme polévku. Nevhodný je nízký rendlík nebo pánev. I když omáčky budeme připravovat množství cca 250 ml, bude se nám vyšší kastról opravdu hodit. Cukr používejte opravdu klasický, řepkový, bílý. S jiným cukrem či sladidlem omáčka nebude fungovat! Do hrnce si odměříme cukr (já jsem neměla dost krystalu, tak jsem požila částečně moučkový, ničemu to nevadí), přidáme 70 ml vody a větší špetku soli, dáme na sporák na střední stupeň a mícháme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté můžeme pustit na malinko vyšší stupeň, aby nám směs začala bublavě vařit a odpařovala se z ní voda, kterou jsme na začátku přidali. V této fázi přípravy není potřeba směs nějak intenzivně míchat, spíš jen přihlížejte, když Vám to nedá, můžete míchnout, ale velmi opatrně vařící se cukr je BRUTÁLNĚ horký, ať si neublížíte. Oblizování lžíce je vyloženě jalový nápad, to prostě nezkoušejte. Trpělivě pár minut čekáme, než se veškerá voda odpaří a cukr začne karamelizovat, plamen zase stáhneme na střední. Že se voda již odpařila poznáme jednoznačně podle barvy - cukr se začne z čiré měnit na medovou a poté do hněda. Jakmile bude mít rezavou barvu, jsme u konce, nechceme mít karamel připálený... takže kastrol stáhneme z plamene a přilijeme smetanu. Teď naopak přichází míchací fáze. Hrnec vrátíme na plamen a mícháme a mícháme a mícháme. Z počátku budou ve smetaně velké kusy karamelu, který se bude různě tahat, ale za pár chvilek se začne krásně rozpouštět. Jakmile se všechen cukr rozpustí, necháme směs ještě chvíli vařit, aby se odpařila voda ze smetany a omáčka trošku víc zahustila. Hustotu můžeme zkusit tak, že kapneme na talířek a ten necháme krátce vychladit v lednici. Během procesu zahušťování směs mícháme. Za několik málo minutek máme omáčku hotovou, můžeme ji slít do zavařovací sklenice a uložit ji v chladu. Jakmile zcela vystydne hodně zhoustne. Proto je možné nechat před servírováním potřebné množství krátce (5 sekund) rozehřát v mističce v MW. Příprava omáčky vypadá jako alchymie, ale opak je pravdou. Pracuje se v podstatě jen se 2 surovinami + vodou. Potřebujeme jen 20 minut času a trošku opatrnosti, abyste se neopařili horkým cukerným sirupem. Výsledkem však stojí určitě za to, je to veliká dobrota, která z lednice mizí po lžičkách. Hodí se třeba na štrůdl, zmrzlinu, do kávy nebo na vyšperkování ranní kaše.

Až je koláč chladný, připravíme si krém. Máslo rozpustíme, tvaroh přesuneme do misky, přidáme vanilkový cukr (ideálně domácí) a dle chutí moučkový cukr (či jiné sladidlo). Záměrně neuvádím přesné množství cukru, někomu bude stačit lžička toho vanilkového, někdo bude potřebovat 2 lžíce, aby mu chuť připadala tak akorát, každý máme jinou míru. Tvaroh energicky promícháme (prošleháme) s cukrem a za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem máslo, aby se obě suroviny spojily. Krém se zdá být z počátku řídký, ale po krátkém pobytu v lednici krásně zpevní.

Korpus prořízneme napůl, ideálně v místě, kde se začíná zdvihat středový kopeček. Spodní polovinu potřeme tvarohovým krémem a dáme ji na 15 minut do lednice vychladit. Po 15 minutách přiklopíme horní částí a necháme v lednici ještě hodinku odpočívat před servírováním.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *