Ořechový beránek nebo bábovka

Loni jsem si v povelikonočním výprodeji koupila formu na beránka, takže letos mě čekala premiéra v ladění toho NEJ těsta. Hned druhý pokus klapnul a mám radost, protože je fakt delux - s oříšky, vláčný, voňavý...

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • žloutky - 2 ks
  • bílky - 2 ks
  • cukr moučka - 100 g
  • máslo (Hera) - 80 g
  • mléko - 100 ml
  • mleté ořechy - 70 g
  • polohrubá mouka - 140 g
  • prášek do pečiva - 8 g

Postup přípravy

Uvedené množství je pro formu na beránka o velikosti 29 x 16 cm. V případě, že chcete péct bábovku, vynásobte uvedená množství koeficientem 1,5 (tzn. 80 g másla * 1,5 = 120 g másla atd.), abyste měli dostatek těsta pro klasickou bábovkovou formu.

Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu rozehřejte na 170 oC.

V míse vyšlehejte z bílků a špetky soli pevný sníh.

Ve druhé míse vyšlehejte do pěny máslo s cukrem a žloutky. Poté zamixujte mléko (snižte otáčky), ořechy a následně i mouku s práškem do pečiva. Nakonec ručně vmíchejte sníh z bílků.

Naplňte formu na beránka a umístěte jej do trouby. Pečte spíš zvolna, klidně po 20 minutách pečení snižte teplotu na 160 oC a dopečte. Celková doba pečení se pohybuje kolem 35-45 minut, záleží na formě, ve které pečete. Propečení důrazně doporučuji vyzkoušet špejlí - zapíchněte ji do nejvyššího místa a pokud ji vytáhnete suchou - bez syrového těsta, pak máte hotovo.

Po vytažení nechejte beránka 10 minut odpočívat ve formě. Opatrně odřízněte největší vybouleninu na podstavci beránka (to co máte teď nahoře a je to nerovné, tedy brání to beránkovi stát) a beránka vyklopte na mřížku. Nechte jej na mřížce zcela vychladnout.

Poté jej můžete zdobit dle chuti - bílkovou pěnou, čokoládou, cukrem a nebo mu jen uvázat na krk mašličku, očička udělat z hřebíčků...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *