Květákové placičky

Teď v zimě je to s tou zeleninou takové prachbídné, takže mi udělalo velkou radost, když se v obchodě na mě usmál krásný, velký a zdravý květák. Přemýšlela jsem co s ním a po dlouhé době jsem zopakovala květákové placičky. Moje děti mají rády jídlo do tlapky, co ty vaše?

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • květák - 1 větší hlava
  • ovesné vločky - 3/4 - 1 hrnek (250 ml)
  • vejce - 3 kusy
  • tvrdý sýr - 150 g hrubě strouhaného
  • kmín mletý
  • česnek
  • sůl
  • zelené bylinky - já použila italskou směs - oregáno, bazalka, tymián, rozmarýn, majoránka

Postup přípravy

Květák rozebereme na růžičky a v jemně osolené vodě vaříme do měkka - cca 10-12 minut. Důkladně slijeme vodu a necháme jej okapat a lehce prochladnout. Poté jsem přesuneme do větší mísy a pomačkáme šťouchadlem na brambory. Přidáme vejce, tvrdý sýr, koření a ovesné vločky - jejich množství přizpůsobíme velikosti květáku, na opravdu obří kousek použijeme celý hrnek. Vše vymícháme ručně nebo mixérem a necháme cca 30 minut odležet. Vločky nám krásně nasajou přebytečnou vlhkost.

Troubu rozpálíme na 180 oC, vezmeme si 2 plechy, vyložíme pečícím papírem. Na každý dáme 1 lžíci oleje a prsty rozetřeme po celé ploše. Pokud chceme mít placičky jednu jako druhou, vezmeme si k ruce středně velké vykrajovátko, šikovnější je nějaké vyšší o průměru cca 6-7 cm. Použít můžete v podstatě jakýkoliv tvar, jen ty členité se vám budou hůř dělat. Já nejraději dělám obyčejné kolečko nebo srdíčko. Dále budeme potřebovat už jen lžíci a prsty. Nabíráme jednotlivé porce a na pečícím papíru tvoříme hromádky, které zploštíme na výšku cca 2-3 cm a nebo těsto vyklopíme do vykrajovátka, prsty upěchujeme a vykrajovátko stáhneme.

Tímto způsobem zaplníme oba plechy, strčíme je do trouby na cca 30-40 minut. Před podáváním je necháme pár minutech prochladnout, ať si nepopálíme pusinku a můžeme se do nich pustit.

Rádi je servírujeme s čerstvou zeleninou a nebo dipem ze zakysané smetany (zakysaná smetana + oblíbené zelené bylinky, případně koření na bylinkové máslo). Manžel nepohrdne ani tatarskou omáčkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *