Honzovy buchty jako obláček

Pomoc ZLODĚJÍÍÍÍ!!! Aby ne, však Emička pomáhala šoulet a Jonášek potíral máslem a BUCHTIČKY jsou nadýchané jako obláček, plněné tvarohem s rozinkami. Teď už jen dohlédnout na maminku, aby je neužírala, zatím co budou robátka odpočívat a z těch 25 kousku zbylo i na ostatní.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 25 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mléko - 250 ml
  • vejce - 1 ks
  • máslo - 60 g
  • citrónová šťáva - 1 lžička
  • cukr krupice - 80 g
  • utlučená vanilka
  • hladká (špaldová) mouka - 250 g
  • polohrubá (pšeničná) mouka - 250 g
  • sůl - na špičku lžičky
  • droždí - 2 lžičky sušeného (čerstvé 20 g, viz recept)
  • Na potírání:
  • máslo - 50 g
  • Na náplň:
  • tvaroh (měkký) - 250 g
  • vejce - 1 ks
  • citrónová kůra - z 1/2 bio citrónu
  • cukr krupice - 1 lžička
  • bramborová škrobová moučka - 1 lžíce (není nutné, pokud nemáte)
  • rozinky - hrstka

Postup přípravy

Příprava bez domácí pekárny:

V případě, že používáte "živé" droží tak si připravte kvásek: ve větším hrnku ohřejte cca 100 ml mléka (klidně v MW, maximálně tělová teplota, raději míň), do mléka rozmíchejte lžičku cukru, dokud se pěkně nerozpustí. Do těsta pak budeme dávat mléka už jen zbylých 150 ml. Poté nahoru mezi prsty rozdrobte droždí (20 g). Hrnek umístěte do tepla, babička vždy nechávala kynout na topení nebo vzadu na kamnech. Občas nahlédněte, ať vám kvásek z hrnečku neuteče. Trvá to cca 10 minut, než je pěkně nabublaný a zvětší objem. Záleží na teplotě mléka a okolí.

Mezitím si připravíme všechny ostatní suroviny - máslo rozpustíme, zbytek umístíme do mísy, přidáme vzešlý kvásek. Pokud používáme sušené droždí, tak jej prostě přisypeme do mouky, dobře promícháme a doplníme ostatními surovinami na těsto. Trpělivě vyhněteme těsto, které bude hladké a bude se odlepovat od stěn misky. Pomoci si můžeme ručním mixérem s hnětacími (zakroucenými) háky a nebo robotem. A nebo domácí pekárnou...

Příprava těsta v domácí pekárně nebo robotovi:

Na dno pekárny umístíme všechny tekuté ingredience (máslo rozpustíme, mléko ohřejeme) a přidáme cukr. Zamícháme. Pokud pracujeme s čerstvým droždím, nadrobíme jej na teplé tekuté suroviny a počkáme 2-3 minutky. Poté navrch nasypeme všechny sypké suroviny. V případě, že používáme sušené droždí, přidáváme je společně s moukou. Na pekárně pustíme program "Těsto" a čekáme až se umíchá a vykyne. Na robotovi zapneme nejprve na nejnižší stupeň a až se všechny suroviny spojí mícháme na vyšších otáčkách (u mě stupeň 4) cca 4 minuty, vznikne pevnější, pružné, nelepivé těsto. Mísu s těstem zabalíme do sáčku a umístíme do tepla vykynout na cca 60-90 minut. Mísa se nám pěkně zaplní až povrch.

Ke konci doby kynutí si připravíme tvarohovou (nebo jinou) náplň - v misce jednoduše smícháme ručně všechny suroviny.

Vykynuté těsto rozdělíme na 24 dílů, které plníme dle chuti povidly, tvarohem, mákem, jablky, nutelou, džemem... Dobře uzavřené buchty skládáme do vymazaného pekáčku. Skládejte je opravdu s menšími mezerami ať mají kam kynout! Každou buchtu dobře promašlujeme rozpuštěným máslem.

Před pečením necháme ještě 15-30 minut překynout pod utěrkou na teplém místě. Pečeme v troubě předehřáté na 175 oC cca 20-25 minut do světle hnědé barvy. Vystydlé buchty můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.

3 Responses to Honzovy buchty jako obláček

  1. Nikola

    Dobrý den, prosím Vás pokud budu používat droždí kostku, mám použít celých 42g? Mockrát děkuji za odpověď

    • Tereza Linnertová

      Nikolo, děkuji za upozornění. Úplně postačí 20-22 g čerstvého droždí (v kostce). Přeji, ať se povedou, jsou opravdu výborné! Krásný den, Tereza

      • Nikola

        Mockrát Vám děkuji, krásný den

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *