Špaldové perníčky bez cukru

Dopoledne jsme s Emi pekly perníčky. Jsou ... hmmm ... šíleně dobrééé. Chtěla jsem je vyšší (jako ty pouťové) a zdravější variantu. Takže - ze špaldové mouky, bez cukru - jen s medem. Jsou nádherně měkoučké, sladké tak akorát ... no můžeme se jich ujíst. Snad chvilku vydrží na mlsání.

  • Příprava : 60 minut
  • Vaření/pečení : 8 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • hladká špaldová mouka - 300 g
  • vejce - 1 ks
  • rozpuštěné máslo - 70 g
  • med - 6 lžic
  • koření do perníku - 2 lžičky
  • jedlá soda - 1 lžička

Postup přípravy

Ze všech surovin zpracovat těsto - klidně můžete mixérem v misce. Přendat do sáčku a uložit do druhého dne do lednice.

Po odležení těsto propracovat a na pomoučené pracovní ploše vyválet na cca 0,5 cm placku (klidně vyšší). Vykrajovat a skládat na plech vyložený pečícím papírem hodně od sebe, nabydou.

Klidně můžete použít razítka nebo jiný (hlubší) embosér, celkem pěkně drží strukturu.

V troubě péct při 175 oC cca 8 minut do světla - nenechávat zbytečně vysušovat a péct do hněda (nebudou pak měkké).

Lze samozřejmě potírat ještě za horka (po vytažení z trouby) rozšlehaným vejcem (nebo jen žloutkem), zdobit cukrovou polevou, čokoládou, nebo před pečením vmáčknout oloupanou mandli potřenou zespodu vejcem (slouží jako lepidlo)... fantazii se meze nekladou.

45 Responses to Špaldové perníčky bez cukru

  1. Kristyna

    Muzu zamenit maslo na ghi?

    • Tereza

      Dobrý den Kristýno,
      s ghi jsem tento recept nezkoušela, ale asi bych se toho nebála a šla odvážně do toho. Budu ráda, když pak napíšete, jak to dopadlo.
      Krásný advent, Tereza

  2. Jana

    Musím Vám znovu napsat, že nám perníčky mooooc chutnají. Dělali jsme je už potřetí, tentokrát s mandlí, vajíčkem a hořkou čokoládou a jediná chyba byla v množství, bylo jich málo! Snědené za 3 dny, takže příště udělám z dvojitého množství 🙂 Pečení mě nebaví, ale tohle je tak snadný recept, dobrý výsledek zaručen a pro malé i větší děti (3 roky, 11 let) spousta zábavy.

    Nechala jsem péct jen 3 minuty na 175°, potom jsem potřela vajíčkem a dala dopéct na 1 minutu.

    Děkujeme moc za tip! 😉

    • Tereza

      Jani, mám velkou radost, když čtu zprávu od Vás! A také máte můj obdiv, že v těchto vedrech pečete perničky 🙂
      Krásné letní dny! Tereza

  3. Kami

    Dobrý den, chci se zeptat, k receptu jsem přidala i kakao, ale přestože byly perníčky před pečením hodně tmavé, nakonec dost zesvětlaly, čím to je? a poradila byste, co udělat, aby byly tmavší? Díky moc.

    • Tereza

      Dobrý den Kami,
      musím se omluvit, ale nemám žádnou radu. Kakao do perníčků vůbec nedávám, ať už peču jakýkoliv recept. Takže nezbývá než experimentovat – ubrat trochu mouky a nahradit ji větším množstvím kakaa a nebo použit černé kakao. Krásný advent, Tereza

  4. Jana

    Nakonec jsme se dostali se synkem k vykrajování až dnes večer, takže těsto bylo odpočinuté dost. Přidala jsem med a vodu, aby se těsto nedrolilo. Vykrajování šlo skvěle a perníčky jsou moc dobré. Příště si pohlídám čas, v naší troubě bude stačit jen asi 5 min, aby byly opravdu jen zlehka, ty jsou nejlepší.
    Myslím že do Vánoc je zvládneme udělat ještě jednou 😉
    Díky za recept!

    • Tereza

      Jani, jsem ráda, že se vám tak dařilo a pochutnali jste si. Posílám pozdravy a mějte krásný advent, Tereza

  5. Jana

    Dobrý den, těsto už je připravené v lednici 🙂 A já bych se ráda zeptala, jestli máte vyzkoušenou kratší dobu, kdy těsto odpočívá. Chtěla bych vykrajovat už po 4h. Díky.

    • Tereza

      Dobrý den Jano,
      nenechte se omezovat, klidně to zkuste. Jen počítejte s tím, že všechny suroviny se netihnou dostatečně prolnout a tak práce s těstem nemusí být tak komfortní, jako by byla při řádném odpočinku. Dejte vědět, jak to šlo!
      Krásné odpoledne, Tereza

  6. Dagmar Syslova

    Byly naprosto vytecne. Pekla jsem pro synka a manzela, snedla je sama. Zitra musim znovu :)) Dekuji!!!!

    • Tereza

      Dagmar,
      moc mě těší, že Vám tak chutnají. Přeji, ať se druhá várka podraří stejně jako první a podělíte se s rodinou 🙂
      Krásný advent! Tereza

  7. Alena

    Nejlepší perníčky, co jsem kdy pekla. Do Vánoc budu muset péct ještě několikrát anebo je schovat i před sebou.

    • Tereza

      Dobrý den Aleno,
      to mám velkou radost, že Vám perníčky chutnají. Mějte pohodový podzim a užijte si krásný advent 🙂
      Tereza

  8. Martina

    Dobrý den, dal by se med nahradit třeba rýžovým nebo datlovým sirupem? Moc děkuji 🙂

  9. Vendula

    Dobrý den, nezkoušela jste perníčky z žitné mouky? Je víc savá než špaldová?
    Děkuji, Vendula

  10. Helena

    Dělala jsem s datlovým sirupem, bez bílku a s rostlinným tukem. Těsto se hrozně drobilo a špatně se s ním pracovalo, perníčky popraskaly a nejsou moc hezké, ale chuťově výborné a měkké.

    • Tereza

      Heleno, děkuji za komentář. Vypadá to, že takový velký experiment by vyžadoval asi více ladění. Hlavní ale je, že to nebylo úplně k ničemu a pochutnáte si. Krásné svátky, Tereza

  11. Vendula

    Děkuju! Nejlepší recept na perníčky (a že jsem jich vyzkoušela). Práce s těstem o něco málo náročnější, ale rozhodně to za tu práci stojí 🙂 Jiné už ani zkoušet nebudu.

    • Tereza

      Vendulo, děkuji moc za milá slova. Jsem ráda, že se vám dařilo a pochutnali jste si! Krásný advent, Tereza

  12. AnetaP.

    Zdravím,
    Při zadělávání těsta jsem musela přidat vodu, strašně se drolilo. Což v pohodě 🙂
    Problém mi nastal při pečení. Když jsem vykrajovala, tak se mi těsto neskutečně scvrklo. Takže mám poloviční perníčky oproti formičce 😀

    Můžete mi poradit, kde jsem udělala chyby (co jsem neudělala) :DD

    Děkuji za odpověď.

    Hezké svátky, pevné nervy a hlavně zdraví 🙂

    • Tereza

      Aneto, opravdu nevím, v čem mohl být problém. Ke konzistenci – obecně záleží na použité mouce, velikosti vejce. Klidně není problém přidat trochu tuku, případně medu. Ale proč se těsto scvrklo tedy opravdu nevím, to se mi ještě nikdy nestalo u žádného těsta… Omlouvám se, opravdu neporadím. Tereza

    • Jana L.

      Dobrý den, mně se to děje také! Před očima se mi těsto scvrkává :)). Ale dělám je už po několikáté, jsou výborné, ale také nevím, čím to je

      • Tereza

        Dobrý den Jani,
        to je mi tedy záhada, to scvrklé těsto… Zkoušela jsem i hledat na internetu, zda neobjevím nějaký důvod, proč se toto děje a nic jsem neobjevila. U Anety mě napadlo, zda to nemůže způsobovat navíc přidaná voda, která se pečením vypaří (já přidávám tuk nebo med, když je potřeba), ale u Vás, to je záhada. Kdyby Vás něco napadlo, budu ráda, když si vzpomenete a napíšete. Díky a krásný advent! Tereza

  13. Petra

    Recept jsem zkusila poprvé, hledala jsem nějakou zdravější verzi pro děti. Jsem mile překvapená, perníčky jsou moc dobré a chutnají nejen dětem 🙂 po upečení jsou hned měkké a příprava je snadná. Děkuji za recept.

    • Tereza

      Petro, to je prima, že se Vám perníčky povedly a chutnají. Krásný voňavý advent celé Vaší rodině! Tereza

  14. Gabka

    Výborné, moc děkuji za recept ♥️
    Dělala jsem i verzi s kokosovým tukem místo másla a taky funguje 🙂

    • Tereza

      Gabko,
      děkuji za zprávu, mám radost, že recept funguje i s jiným tukem.
      Užijte si mlsání 🙂
      Tereza

  15. Anna

    Rada vyzkousim🙂 Jsou prosím hned měkké, nebo je potřeba je nechat uležet?

    • Tereza

      Anno, vyzkoušejte, nebudete zklamaná! A jsou hned měkké, takže mlsání bez čekání zaručeno 😉 Krásný adventní čas, Tereza

      • Jitka

        Jsou opravdu hned měkké (nesmí se prepect). Jen mi těsto přijde takové gumové, chová se jinak než s klasickou hladkou moukou, kde se hezky “uždibovalo”. I zadelavani je trosku naurocnejsi na sílu Je to tou spaldovou moukou nebo dělám něco špatně? Dekuji

        • Tereza

          Jitko,
          ano, jak píšete, perníčky se nesmí v troubě příliš vysušit, to platí koneckonců pro všechny perníčky, podle jakéhokoliv receptu. Pokud se Vám těsto zdá být pevnější a zadělávání dá až příliš mnoho práce, bude potřeba dodat tekutiny. V případě perníčků doporučuji přidat trochu více medu, event. malinko tuku. Každá mouka jinak saje (od jiného výrobce nebo jiná šarže stejné mouky) a záleží i na velikosti použitého vejce. Takže nebojte se dodat tekutiny. Děkuji za Vaši zprávu, krásný den, Tereza

  16. Míša

    Těsto zaděláno v pátek, konzistence ideální. Upečeno v neděli o půlnoci (bez malých pomocníků :D), těsto jsem vytáhla za včasu, ale trošku se drolilo. Přidala jsem trochu vody a bylo zase ideální.
    Držela jsem se přesně podle popisu a perníčky jsou prostě TOP. Mňamózně žravé, chuťově úplně stejné jako klasické. Ale hlavně ten pocit, když dávám dítěti zdravější verzi, kord když mu chutnají. Takže moc moc děkuji za úžasný recept a ukládám na další léta. Pěkný den 🙂

    • Tereza

      Míšo, tak to mám velikou radost a děkuji za pochvalu. Užijte si mlsání! Tereza

  17. Misa

    Prosim vas chci je zkusit upect dcerce na vanoce, jakou maji pernicky trvanlivost?

    • Tereza

      Míšo,
      perníčky jsou zrovna jedno z cukroví, které vydrží opravdu dlouho. Není v nich nic, co by se mohlo snadno zkazit / žluknout. Pokud je budete správně skladovat, nebála bych se je dítěti dát klidně po 2 měsících. Ale tak dlouho Vám určitě doma nevydrží 😉 Já je ukládám ve vzduchotěsné dóze, bez přístupu slunečního světla, na chladnějším místě. Ideální je například komora nebo spíž. Někdo mívá teď přes zimu cukroví na balkóně, to není špatný nápad, jen to musí být na místě, na které nesvítí slunce, aby nedocházelo ke střídání teplot (v poledne, na sluníčku klidně 15 st uvnitř dózy a přes noc zase pod nulou), kolegyně má zase cukroví v garáži. Já ho dávám do průjezdu a nebo do komory, kde není topení. Věřím, že vhodné místo se najde i u Vás 🙂 Krásný advent, Tereza

      • Misa

        Moc dekuji za odpoved a preji tez krasny advent☺

  18. Danca

    Mate vyzkouseno i ve verzi bez mleka,masla?..treba Alsan,Stelu?Syn nemuze mlecnou bilkovinu…dekuji

    • Tereza

      Dančo, nemám. Ale obecně bych se nebála nahradit rostlinným tukem, nemyslím, že by to dělalo paseku. Dejte vědět, jak to dopadlo! Díky Tereza

    • TakTrochuLesana

      Já zkoušela i z Alsan Bio, ba i ze směsi bezl. mouk (mandlová, jáhlová, kukuřičná atd.) a s obilným/javorovým sirupem – a dobrý, můžu doporučit 🙂

      Jsem za tento recept moc ráda, díky.

      • Tereza

        Veroniko, děkuji Vám moc za doplnění informací. Mám velkou radost, že to tak skvěle funguje i z toho, že jste si pochutnali! Voňavý advent, přeji! Tereza

        • TakTrochuLesana

          Vám taky, milá Terezo! Od loňského prosince, kdy jsem Váš recept objevila, peču tyto perníčky každou chvíli (na Vánoce, Velikonoce, dcerčiny narozeniny, Valentýn, dušičky atd.). 🙂 Mějte se moc pěkně.

  19. jarka

    + bez cukru a z celozrnné mouky
    – drolivé, s těstem se špatně pracovalo

    • Tereza Linnertová

      Dobrý den Jarko,
      mrzí mě, že se Vám s těstem nepracovalo dobře. Bohužel drobivost těsta ovlivňuje množství tekutých surovin, zvlášť to platí u těst na sušenky a cukroví, kdy je jeho konzistence je hodně závislá na savosti mouky. Také med může být různý – více tekutý / tuhý. Vejce menší, větší. Obecně je dobré řídit se právě konzistencí těsta a přidat tekutiny podle potřeby. Tedy dodat třeba ještě o lžíci více medu, případně lžíci rumu nebo postačí i obyčejná voda. Přesto díky, že jste dala mým perníčkům šanci. Krásný den, Tereza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *