Špaldové perníčky bez cukru

Dopoledne jsme s Emi pekly perníčky. Jsou ... hmmm ... šíleně dobrééé. Chtěla jsem je vyšší (jako ty pouťové) a zdravější variantu. Takže - ze špaldové mouky, bez cukru - jen s medem. Jsou nádherně měkoučké, sladké tak akorát ... no můžeme se jich ujíst. Snad chvilku vydrží na mlsání.

  • Příprava : 60 minut
  • Vaření/pečení : 8 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • hladká špaldová mouka - 300 g
  • vejce - 1 ks
  • rozpuštěné máslo - 70 g
  • med - 6 lžic
  • koření do perníku - 2 lžičky
  • jedlá soda - 1 lžička

Postup přípravy

Ze všech surovin zpracovat těsto - klidně můžete mixérem v misce. Přendat do sáčku a uložit do druhého dne do lednice.

Po odležení těsto propracovat a na pomoučené pracovní ploše vyválet na cca 0,5 cm placku (klidně vyšší). Vykrajovat a skládat na plech vyložený pečícím papírem hodně od sebe, nabydou.

Klidně můžete použít razítka nebo jiný (hlubší) embosér, celkem pěkně drží strukturu.

V troubě péct při 175 oC cca 8 minut do světla - nenechávat zbytečně vysušovat a péct do hněda (nebudou pak měkké).

Lze samozřejmě potírat ještě za horka (po vytažení z trouby) rozšlehaným vejcem (nebo jen žloutkem), zdobit cukrovou polevou, čokoládou, nebo před pečením vmáčknout oloupanou mandli potřenou zespodu vejcem (slouží jako lepidlo)... fantazii se meze nekladou.

15 Responses to Špaldové perníčky bez cukru

  1. Anna

    Rada vyzkousim🙂 Jsou prosím hned měkké, nebo je potřeba je nechat uležet?

    • Tereza

      Anno, vyzkoušejte, nebudete zklamaná! A jsou hned měkké, takže mlsání bez čekání zaručeno 😉 Krásný adventní čas, Tereza

  2. Míša

    Těsto zaděláno v pátek, konzistence ideální. Upečeno v neděli o půlnoci (bez malých pomocníků :D), těsto jsem vytáhla za včasu, ale trošku se drolilo. Přidala jsem trochu vody a bylo zase ideální.
    Držela jsem se přesně podle popisu a perníčky jsou prostě TOP. Mňamózně žravé, chuťově úplně stejné jako klasické. Ale hlavně ten pocit, když dávám dítěti zdravější verzi, kord když mu chutnají. Takže moc moc děkuji za úžasný recept a ukládám na další léta. Pěkný den 🙂

    • Tereza

      Míšo, tak to mám velikou radost a děkuji za pochvalu. Užijte si mlsání! Tereza

  3. Misa

    Prosim vas chci je zkusit upect dcerce na vanoce, jakou maji pernicky trvanlivost?

    • Tereza

      Míšo,
      perníčky jsou zrovna jedno z cukroví, které vydrží opravdu dlouho. Není v nich nic, co by se mohlo snadno zkazit / žluknout. Pokud je budete správně skladovat, nebála bych se je dítěti dát klidně po 2 měsících. Ale tak dlouho Vám určitě doma nevydrží 😉 Já je ukládám ve vzduchotěsné dóze, bez přístupu slunečního světla, na chladnějším místě. Ideální je například komora nebo spíž. Někdo mívá teď přes zimu cukroví na balkóně, to není špatný nápad, jen to musí být na místě, na které nesvítí slunce, aby nedocházelo ke střídání teplot (v poledne, na sluníčku klidně 15 st uvnitř dózy a přes noc zase pod nulou), kolegyně má zase cukroví v garáži. Já ho dávám do průjezdu a nebo do komory, kde není topení. Věřím, že vhodné místo se najde i u Vás 🙂 Krásný advent, Tereza

      • Misa

        Moc dekuji za odpoved a preji tez krasny advent☺

  4. Danca

    Mate vyzkouseno i ve verzi bez mleka,masla?..treba Alsan,Stelu?Syn nemuze mlecnou bilkovinu…dekuji

    • Tereza

      Dančo, nemám. Ale obecně bych se nebála nahradit rostlinným tukem, nemyslím, že by to dělalo paseku. Dejte vědět, jak to dopadlo! Díky Tereza

    • TakTrochuLesana

      Já zkoušela i z Alsan Bio, ba i ze směsi bezl. mouk (mandlová, jáhlová, kukuřičná atd.) a s obilným/javorovým sirupem – a dobrý, můžu doporučit 🙂

      Jsem za tento recept moc ráda, díky.

      • Tereza

        Veroniko, děkuji Vám moc za doplnění informací. Mám velkou radost, že to tak skvěle funguje i z toho, že jste si pochutnali! Voňavý advent, přeji! Tereza

        • TakTrochuLesana

          Vám taky, milá Terezo! Od loňského prosince, kdy jsem Váš recept objevila, peču tyto perníčky každou chvíli (na Vánoce, Velikonoce, dcerčiny narozeniny, Valentýn, dušičky atd.). 🙂 Mějte se moc pěkně.

  5. jarka

    + bez cukru a z celozrnné mouky
    – drolivé, s těstem se špatně pracovalo

    • Tereza Linnertová

      Dobrý den Jarko,
      mrzí mě, že se Vám s těstem nepracovalo dobře. Bohužel drobivost těsta ovlivňuje množství tekutých surovin, zvlášť to platí u těst na sušenky a cukroví, kdy je jeho konzistence je hodně závislá na savosti mouky. Také med může být různý – více tekutý / tuhý. Vejce menší, větší. Obecně je dobré řídit se právě konzistencí těsta a přidat tekutiny podle potřeby. Tedy dodat třeba ještě o lžíci více medu, případně lžíci rumu nebo postačí i obyčejná voda. Přesto díky, že jste dala mým perníčkům šanci. Krásný den, Tereza

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *