Babiččino kyselo

Nehledejte v tom tradiční krkonošské kyselo, tohle je prostě obyčejná bílá polévka ze zakysané smetany se ztraceným vejcem vařeným přímo v polévce a bramborami. Z dětství si pamatuju, že to býval tradiční sobotní oběd, když se třeba dopoledne převlékaly peřiny, dělal velký úklid nebo rajóny. Byla to rychlovka, všemi milovaná mňamka a po ní následoval nějaký koláč. Dnešní oběd je tedy s vůní vzpomínek, i když já si ji malinko upravila, abych se vyhnula zásmažce (mouce).
- Příprava : 5 minut
- Vaření/pečení : 20 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- brambory - 4-5 kusů
- vývar / voda+kostka - 900 ml
- zakysaná smetana - 200 - 250 ml
- vejce - 4 kusy
- libeček
- kmín mletý
- česnek
- sůl
Postup přípravy
Brambory očistíme, drobněji nakrájíme, dáme do kastrólu, přidáme libeček, kmín, česnek, s citem osolíme a uvaříme ve vývaru do měkka. Podběrákem jich většinu vybereme a zhruba 1/4 rozmixujeme v bramborové vodě. Uvedeme opět do varu a mezi tím si umyjeme 4 vejce. Postupně, jedno po druhém, opatrně vyklepneme do polévky. Počkáme 1-2 minutky, dokud se trošku nesrazí a jemně odspodu promícháme, abychom je odlepili od dna kastrólu. A vaříme - pro dospělé klidně jen 5 minut, žloutek pak zůstane tekutý a pro děti plných 10 minut, aby došlo k úplnému uvaření žloutku.
Jakmile máme dovařeno, vypneme polévku a vmícháme kelímek zakysané smetany. Pokud zakysanou smetanu převaříme, zdrcne se (jako se to povedlo nechtěně mně). Nevadí to ničemu, je to jen estetická záležitost.
Napsat komentář