Petrželkové knedlíčky

Nic světoborného, prostě knedlíčky zn. knedlíček. Některé vývary, ať už zeleninové nebo masové po nich zkrátka volají.

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 6 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • strouhanka - 100 g
  • mléko - 100 g
  • vejce - 1 ks
  • sůl
  • petrželka / libeček

Postup přípravy

Do misky vrhneme všechny ingredience a ručně (nemusíte ani špinit mixér) vymíchejte lehce lepivé těsto, které ovšem musí držet ve formě kuliček. Nechte jej 3-4 minutku odpočinout a vyzkoušejte konzistenci. Množství strouhanky berte jako orientační, protože každá má jinou nasákavost a také vejce jsou pokaždé jinak velká. Takže pokud je těsto příliš řídké, přidejte opatrně strouhanky a zase nechejte 2 minutky odpočívat.

Z uvedeného množství našoulíte cca 30 kousků o průměru dvoukoruny. Já si vždy polovinu schovám do mrazáku na příště. Rozložím je do krabičky, aby se nemačkaly a neslepily se mi.

Vaříme přímo v polévce (nebo i separátně v osolené vodě, máte-li k tomu zvláštní důvod) cca 6 minut. Pokud odebíráme ty z mrazáku, tak ty vařme o minutku déle.

Recept na polévku z fotky:

Půlku velkého pórku jsem drobně nakrájela a na lžíci oleje nechala zvadnout. Přidala na nudličky nakrájené - 3 mrkve, 1 petržel, 2 menší brambory a půlku malé cukety. Dolila vodou do 2 litrů, přidala vývar, domácí vegetu, trošku soli, petržel, libeček a vařila 15 minut. Na posledních 7 minut jsem přidala 15 kusů knedlíčků a polívku dovařila s nimi. Ochutnala a dosolila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *