Skořicoví šneci

Sobota, venku krásně, do obchodu se nám nechce a tak nezbývá než něco upéct. Tradiční vánočku jsem dělala ve čtvrtek a už je snězená, takže jsem oprášila recept na buchty a ušoulela skořicové šneky. To bude voňavá nedělní snídaně...

Těsto je super na všechny druhy buchet a koláčů z kynutého těsta. Je velmi příjemné, dobře se zpracovává a téměř vůbec se nelepí. Upečené buchty vydrží vláčné i 3 dny - pokud tak dlouho přežijí. Jsou opravdu jako od babičky!

  • Příprava : 02h 30min
  • Vaření/pečení : 20 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • mléko - 250 ml
  • máslo - 60 g
  • vejce - 1 ks
  • citrónová šťáva - 1 lžička
  • hladká špaldová mouka - 200 g
  • mouka hrubá - 200 g
  • celozrnná špaldová mouka - 100 g
  • moučkový cukr - 60 g
  • utlučená vanilka - 1/2 lžičky
  • citrónová kůra - z 1/2 citrónu
  • sůl - špetka
  • droždí - 1/2 sáčku sušeného nebo 21 g živého (1/2 kostky)
  • Skořicová náplň:
  • máslo - 80 g
  • skořice - 3 lžičky
  • cukr - 10 g

Postup přípravy

Příprava bez domácí pekárny:

V případě, že používáte "živé" droží tak si připravte kvásek: ve větším hrnku ohřejte cca 100 ml mléka (klidně v MW, maximálně tělová teplota, raději míň), do mléka rozmíchejte lžičku cukru, dokud se pěkně nerozpustí. Do těsta pak budeme dávat už jen zbylých 150 ml. Poté nahoru mezi prsty rozdrobte droždí. Hrnek umístěte do tepla, babička vždy nechávala kynout na topení nebo vzadu na kamnech. Občas nahlédněte, ať vám kvásek z hrnečku neuteče. Trvá to cca 10 minut, než je pěkně nabublaný a zvětší objem. Záleží na teplotě mléka a okolí.

Mezitím si připravíme všechny ostatní suroviny - máslo rozpustíme, zbytek umístíme do mísy, přidáme vzešlý kvásek. Pokud používáme sušené droždí, tak jej prostě přisypeme do mouky, dobře promícháme a doplníme ostatními surovinami na těsto. Trpělivě vyhněteme těsto, které bude hladké a bude se odlepovat od stěn misky. Pomoci si můžeme ručním mixérem s hnětacími (zakroucenými) háky a nebo robotem. A nebo domácí pekárnou...

Příprava těsta v domácí pekárně:

Na dno pekárny umístíme všechny tekuté ingredience (máslo rozpustíme, mléko ohřejeme), navrch nasypeme všechny sypké suroviny. Poté na jednu stranu cukr, na druhou stranu sůl a do středu kvasnice. Pokud používáme živé, můžeme udělat důlek, který necháme odspodu zaplnit tekutou složkou, do ní pak nadrobíme kvasnice. U suchých toto neděláme. Zapneme program těsto a čekáme.

 

Vykynuté těsto rozdělíme na 24 dílů, které plníme dle chuti povidly, tvarohem, mákem, jablky, nutelou, džemem... Dobře uzavřené buchty skládáme do vymazaného pekáčku. Skládejte je opravdu s menšími mezerami ať mají kam kynout! Každou buchtu dobře promašlujeme rozpuštěným máslem.

Pokud tvoříme šneky, pak těsto podmoučíme a rozválíme na velikost válu. Potřeme skořicovou náplní, kterou jsme si připravili z rozpuštěného másla, skořice a 1/2 lžíce cukru. Potřené těsto zarulujeme, krájíme na plátky cca 2-3 cm silné. Ty klademe řezem nahoru, potřeme zbytkem náplně.

Před pečením necháme ještě 15-30 minut překynout pod utěrkou na teplém místě. Pečeme v troubě předehřáté na 175 oC cca 20 minut do hnědé barvy. Vystydlé buchty můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *