Zeleninový nákyp

Rychlovka z trouby, která je u nás moc oblíbená napříč generacemi a navíc variabilní, vytvoříte ji přesně z toho, co máte zrovna doma. Zn: úspěch zaručen.

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 60 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • zelenina (viz níže) - 750 g
  • cibule - 1 ks
  • vejce - 3 kusy
  • dětská krupička - 300 g
  • sýr - 100 g
  • olej - 100 g
  • rozmarýn
  • tymián
  • česnek
  • sůl

Postup přípravy

Ze zeleniny je vhodné v podstavě všechno, co máte doma a máte rádi. Ideální je rozhodně: cuketa, patizón, dýně, červená řepa, 1-2 brombory, menší batát, mrkev, petržel, pastyňák, květák (rozebraný na droboučké růžičky), kedlubna... můžete přidat také drobně krájenou papriku. Důležité je, zkombinovat alespoň 3-4 druhy a vyvážit celé dílo chuťově. Takže, pojďme na to...

Zeleninu očistím a hrubě nastrouhám, cibuli jemně nakrájím. Sýr také nastrouhám hrubě, všechny suroviny dám do mísy a míchám (klidně i jen ručně), dokud se vše krásně nepropojí. Poté naliji do pečícím papírem vyložené formy nebo na plech a peču na 175 oC cca 40-60 minut. Záleží, zda v koláčové formě, kde je vyšší vrstva a nebo na plechu, kde je těsto nižší. Hotový je, až je povrch krásně zlatavý.

Masožravci mohou těsto doplnit o vysokoprocentní šunku, zbytek masa z předešlého oběda nebo třeba šmakouna, uzené tofu...

Po upečení je dobré nechat koláč alespoň hodinku chladnout, aby trošku zpevnil. Horký totiž nedrží dobře pohromadě. Ochladlý už mnohem lépe a studený lze s sebou vzít i na cesty, krásně drží pospolu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *