Roláda Banana Split

Děti mi občas ze školky přinesou banán od svačiny a doma se k němu moc nemají. Lívance, bábovku... to už všechno bylo. Venku je teplo, chtělo by to něco osvěžujícího, ale u sporáku se mi dlouho stát nechce, aha... už vím!

  • Příprava : 40 minut
  • Vaření/pečení : 8 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • vejce - 5 kusů
  • cukr moučka - 5 lžic
  • polohrubá (pšeničná) mouka - 5 lžic
  • utlučená vanilka
  • Na krém:
  • tvaroh - 250 g
  • zakysaná smetana - 200 ml
  • smetana ke šlehání - 200 ml
  • Na náplň:
  • ovoce - 2 banány (hrst jahod, malin...)
  • Na ozdobu:
  • šupinky hořké čokolády - 2 hrstky

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 180 oC, plytký plech vyložíme pečícím papírem.

Připravíme si 2 mísy a oddělíme do nich bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhou pěnu. Ke žloutkům přidáme 5 lžic cukru a vyšleháme je do světlounké pěny. Poté odstavíme mixér a dál už budeme pracovat pouze pomocí špachtle - já ráda používám silikonovou stěrku. Takže si ji vezmeme do ruky a bílky cca na 3-4x postupně přidáváme a vmícháváme do žloutkové pěny. Vždy nabereme část vyšlehaného bílkového sněhu a rozmícháme ve žloutkách. Drobné nerozmíchané hrudky sněhu zatím nevadí.

Jakmile máme zapracovaný veškerý bílkový sníh, podáme si k ruce mouku a postupujem stejně jako s bílky. Vaječnou pěnu v míse poprášíme lžící mouky, zamícháme a dáme další lžíci, zamícháme... až přidáme postupně 5 lžic mouky. Při vmíchávání mouky by se nám už měly rozmíchat všechny hrudečky bílkového sněhu, které zůstaly, takže těsto by mělo být krásně hladké.

Přeneseme jej na připravený pečící papír a stěrkou jen rozetřeme pečlivě po celé ploše plechu. Dáme si záležet, aby bylo všude +/- ve stejné výšce. Plech šoupneme do trouby na 8 minut. Mezitím, co se peče, uklidíme na stole a připravíme si čistou látkovou utěrku na nádobí.

8 minut uteče jako voda, takže roládový korpus z trouby ven! Hned ho přikryjeme připravenou rozprostřenou utěrkou a šikovně jej na utěrku překlopíme. Horký plech dáme stranou a z korpusu ihned sloupneme pečící papír. Pracujte opatrně, ať si ho nepotrháte - tedy korpus, ne ten papír 😉 Jakmile jsme papír svlékli, tak horkou roládu i s utěrkou (jakoby utěrka byla náplň) zarolujeme. Rolujeme tu širší stranu, aby výsledná roláda byla dlouhá (ne úzká a tlustá). Takto smotaný necháme korpus vystydnout.

Jakmile už bude trošku ostydlý, můžeme se dát do přípravy krému. Smetanu ke šlehání si ušleháme do polotuha, přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a vyšleháme do krému. Krém nesmí být tekutý, ale není ani úplně tvrdý, pevný, špatně by se s ním pracovalo. Pokud Vám nevadí ztužovač šlehačky, klidně můžete jeden do krému přidat, ale není to nezbytně nutné.

Vychladlý korpus s citem rozbalíme. Zhruba 2/3 krému na něj rozetřeme. Do ohybu vložíme ovoce, banány překrojte na 2-3 díky a naskládejte tak, aby nešly do zatáčky. A můžeme roládu opět stočit.

Zbytkem krému potřeme roládu zvenku a obsypeme ji čokoládou. Buď se dají koupit přímo nalámané čokoládové plátky, nebo hoblinky a nebo prostě vezměte do ruky hořkou čokoládu, struhadlo a přímo na roládu čokoládu nastrouhejte. Místo čokolády můžete použít také vrstvu mletých / sekaných ořechů.

Před podáváním je dobré nechat roládu alespoň 2-3 hodiny vychladit v lednici.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *