Dort pro malou Poppy

Kdo máte děti, určitě jste už slyšeli o pohádce Trollové, kde je hrdinkou malá trollí princezna Poppy. A naše malá princezna Emička si přála celou oslavu 5. narozenin vyladit na toto téma. Dort je s klasickým piškotovým korpusem, promazaný tvarohovým krémem, nahoře se šlehanou čokoládovou ganache a polevou z čokolády. Boky jsem potřela nadstavovaným máslovým krémem, částečně obarveným jahodovým rozvarem. A byl výborný!

  • Příprava : 02h 00min
  • Vaření/pečení : 45 minut
  • Obtížnost : střední

Suroviny

  • Odkaz na recept na korpus najdete níže.
  • Na tvarohový krém:
  • tvaroh - 500 g
  • mascarpone - 250 g
  • cukr - 2 lžíce
  • citrónová kůra - z 1 BIO-citrónu
  • Na čokoládovou vrstvu:
  • smetana ke šlehání - 200 ml
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 200 g
  • Na čokoládovou polevu:
  • smetana ke šlehání - 100 ml
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 100 g
  • Na máslový krém:
  • pudinkový prášek - 2 balíčky (smetanová / vanilková)
  • mléko - 600 ml
  • cukr - dle chuti
  • máslo - 250 g
  • rum - 2 lžíce

Postup přípravy

Ideálně den dopředu si připravíme dortový korpus podle tohoto receptu, bude nám stačit množství ze 4 vajec. Pokud použijete základní předpis z 5-ti vajec, ničemu to nevadí, jen budete mít piškotové pláty o něco vyšší:
http://www.prudcejedle.cz/univerzalni-piskotovy-korpus-na-dort-ktery-se-vzdy-povede/
Na upečení korpusu použijte klasickou dortovou formu - tj. cca 24 cm.

 

Přípravu krémů začneme máslovým krémem:
Odměříme si 600 ml mléka. 400 ml nalijeme do kastrólu se silným dnem a dáme vařit. Do zbytku mléka důkladně zamícháme oba pudinkové prášky. Jakmile nám mléko v kastrólku téměř vaří, přilijeme zbytek mléka s pudinkem. Za stálého míchání uvedeme do varu a na mírném plameni mícháme a vaříme cca 1-2 minuty. Hotovou pudinkovou kaši zakryjeme potravinářskou fólií (tak aby se fólie těsně dotýkala pudinku), zabráníme tím vzniku škraloupu. Kaši necháme na chladném místě vystydnout. Než nám vystydne, doporučuji připravit čokoládový krém - viz níže - i ten musí cca 1,5-2 hodiny chladnout v lednici.

Do chladného pudinku ručním mixérem zašleháme máslo pokojové teploty, cukr dle chuti a rum, který krému prodlouží trvanlivost. Šleháme dokud není krém krásně hladký a nadýchaný. Poté jej můžeme uložit do lednice.

Dále si předpřipravíme čokovrstvu:
V kastólu přivedeme k varu trošku vody, na kastrol posadíme žáruvzdornou misku (nebo druhý kastrol) a vlijeme do ní šlehačku (200 ml). Počkáme dokud nezačne téměř vařit a dáme bokem z parní lázně. Do vřelé šlehačky přidáme nalámanou čokoládu (200 g) a chvilku počkáme, až povolí. Dobře rozmícháme, dokud se hmota nespojí. Misku umístíme do lednice. Občas obsah promícháme.

Příprava tvarohového krému:
V míse smícháme ručním mixérem tvaroh s mascarpone, citrónovou kůrou a cukrem. Ten lze případně i vynechat, záleží, jak moc doma sladíte.

Boky dortu budeme potírat máslovým krémem. Mohli bychom použít i tvarohový krém, který je uvnitř dortu, ten se však na potření z venku  úplně nehodí, čímž nechci říct, že ho nikdy k tomuto účelu nepoužívám, opak je pravdou. Jen je potřeba vzít v potaz, že je hodně vlhký, skladováním se voda v krému obsažená (syrovátka z tvarohu) částečně vsákne do korpusu a částečně odpaří, takže krém na povrchu do druhého dne popraská. Někdy je to jen velmi nepatrně, jindy jsou praskliny dost patrné a pochopitelně delším skladováním se praskliny zvětšují. Takže zvažte, zda upřednostníte "zdravější" variantu bez másla a škrobů - tedy tvarohový krém a nebo pěknější, máslový. Je dobré také zmínit, že máslový krém celý dort "konzervuje", takže si dovolím říci, že vydrží o den déle, než ten s tvarohovým krémem, který je brzy unavený.

A jdeme na přípravu korpusu:
Pokud se nám na korpusu udělala vyboulenina, tak ji seřízneme, aby byl +/- rovný. Korpus jedenkrát prokrojíme, aby nám vznikly 2 placky. Tu, která byla horní (a pravděpodobně jsme ji seříznuli) použijeme jako spodní, takže ji otočíme seříznutím dolů (řezem nahoru). Na ni řez budeme nanášet tvarohový krém.

K nanášení krémů používám trezírovací (zdobící) sáček, do kterého si prostřihnu široký otvor. Stejně dobře poslouží i sáček z pevného igelitu. Samozřejmě jej můžete nanášet i nožem / špachtlí, ale chcete-li si ušetřit trošku nervů, doporučuji ten sáček. Krém nenanášíme až na úplný okraj korpusu, přiklopením a zatížením nám trochu povyjede do stran a hlavně boky chceme potírat máslovým krémem, takže není naším zájmem, aby se nám oba krémy matlaly dohromady. Toto platí jak pro tvarohový, tak pro čokoládový krém.

Jakmile mám všechen tvarohový krém nastříkaný na korpusu, přiklopím jej druhou půlkou. Dort přikryju velkým prkýnkem, zatížím kilovým závažím (dobře poslouží i originální balení mouky/cukru vložené do igelitového sáčku) a dám do lednice.

Z lednice naopak vytáhnu misku s čokoládovým krémem. Ten by měl být už pěkně vychlazený, minimálně tak 1,5 - 2 hodiny. Ručním mixérem vyšleháme do nadýchané, pevné čokoládové hmoty s lehkostí a pevností šlehačky. Trvá to cca minutku. Zbytečně dlouho nešlehejte, ať směs nepřešleháte a nesrazí se Vám!

S čokoládovým krém je potřeba okamžitě pracovat! Takže naplňte trezírovací sáček a opět veškerý krém nastříkejte na horní korpus, kousíček od kraje. Snažte krém nanášet ve stejně vysoké vrstvě a nakonec ho uhlaďte špachtlí, aby byl co nejvíce rovný (a v rovině). Rozdělaný dort šoupněte na chvíli do lednice, stačí i jen 10-15 minut, aby ganache ztuhla.

Máslový krém dáme do trezírovacího sáčku a začneme jej odspodu nanášet na boky korpusu. Ty pak opět uhladíme špachtlí (stěrkou). Malý zbytek krému použijeme na vytvoření úzkého válečku po celém obvodu dortu - vytvoření bariéry (hráze), aby nám neodtekla čokoládová poleva. Nebo naopak žádnou bariéru neděláme a řízeně polijeme dort i po stranách, aby byl čokoládou jakoby potečený.

Takto připravený dort dáme do lednice a připravíme si čokoládovou polevu. Příprava je stejná jako na čokoládový krém: v kastólu přivedeme k varu trošku vody, na kastrol posadíme žáruvzdornou misku (nebo druhý kastrol) a vlijeme do ní šlehačku (100 ml). Počkáme dokud nezačne téměř vařit a dáme bokem z parní lázně. Do vřelé šlehačky přidáme nalámanou čokoládu (100 g) a chvilku počkáme, až povolí. Dobře rozmícháme, dokud se hmota nespojí. Čokopolevou necháme venku na lince a počkáme chvilku, než lehce vystydne, abychom ji na dort nenalívali příliš horkou - rozpustila by nám vytvořenou bariéru z máslového krému. Jakmile se nám tedy zdá tělové teploty, můžeme ji nalít na dort. Aby se nám roztekla pěkně po celé ploše, nakláníme dort do stran - nepoužíváme žádnou stěrku, ani nůž.

Dort dáme do lednice na cca 30-40 minut a poté můžeme shora nazdobit dle naší fantazie. Dobře se hodí drobné ovoce - maliny, jahody, ostružiny, borůvky..., jedlé květy (levandule, sedmikrásky, fialky...), lístky máty a samozřejmě různé čokoládové ozdoby. Efektně vypadají například různé oříšky v čokoládě.

Hotový dort nechce v lednici rozležet do druhého dne.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *