Nejlepší tarhoňa

Stále dokola dávám někomu recept "ústně", takže tentokrát písemně 😉

  • Příprava : 25 minut
  • Vaření/pečení : 25 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Tarhoňa - 250 g
  • vařící voda - 375 ml
  • sůl
  • olej - 1 lžíce

Postup přípravy

Dále budeme potřebovat kastrol s dobře padnoucí pokličkou a teď pozor - kdo vaří na plynu, většinou vlastní litinovou plotýnku. Tak tu také. Ostatní sporáky popíšu později 

Plynaři zapálí dvě kolečka - jedno "na sporo" a dají na něj rozehřívat litinovou plotýnku, na druhé dají kastrol se SUCHOU tarhoňou. Ostatní sporáky jen dají kastrol s tarhoňou.

Dáme si svařit horkou vodu v konvici a odměříme si potřebné množství. Tarhoňa se mezi tím rozehřívá, přidáme sůl. Po 2-3 minutách je potřeba ji začít míchat, postupně uvidíme, jak se jednotlivé kuličky začínají lehce zabarvovat do hnědkava. Až jich bude zabarvených cca polovina, přidáme lžíci oleje, rozmícháme a opékáme, až většina zezlátne, některé lehce zhnědnou. POZOR, pokud přestanete míchat, OKAMŽITĚ se začnou ty spodní připékat, takže míchat, míchat, míchat. Celý proces trvá 2-3 minuty, žádná zdržovačka.

Jakmile naznáme, že máme dostatečně opečeno, opatrně přilijeme cca 1/3 vody. Uvědomte si, že lijete vodu do oleje a rozžhavené tarhoně, takže ruku pěkně pryč, počkejte těch 15 sekund, než se olej vybouří. Nemusíte míchat, pěkně nechte ať se obsah kastrolu zklidní sám. Poté dolíjte zbytek vody, promíchněte od spodu, zakrýjte pokličkou a:
- plynaři vypnou OBĚ zapálené kolečka a kastról přesunou na rozehřátou litinovou plotýnku.
- indukáři - přepnou na stupeň 1 - tj. udržování teploty a celých 25 minut nechají na tomto stupni.
- elektrikáři - přepnou na nejnižší stupeň a nechají takto 10 minut, poté vypnou kolečko.
Následuje 25 minut klidu, kdy do kastrólu v žádném případně nenakukujeme, netřeseme s nim, prostě necháme tarhoňku pracovat. Za 25 minut máme hotovou přílohu!

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *