Skořicový a ořechový kringel

Výborné koláče, které stejně dobře vypadají i chutnají. Já jsem si malinko pohrála s receptem a náplně udělala bez použití "cukru". Ořechová je slazená datlovou pastou a skořicová panelou. Jsou jemně sladké, kůrka jemně křupkavá a střed nádherně vlhký a vláčný.

  • Příprava : 60 minut
  • Vaření/pečení : 25 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • hladká špaldová mouka - 400 g
  • polohrubá mouka - 200 g
  • utlučená vanilka - 1/2 lžičky
  • citrónová kůra - z 1 bio-citrónu
  • cukr - 1 lžička
  • sůl - špetka
  • droždí - 1 kostka nebo 1 sáček sušeného
  • teplé mléko - 250 ml
  • rozpuštěné máslo - 80 g
  • žloutek - 2 ks
  • Na ořechovou náplň:
  • vlašské ořechy mleté - 250 g
  • mléko - 150 ml
  • datlová pasta - 80 g
  • šťáva z pomeranče - z 1 kusu
  • kůra z pomeranče - z 1 kusu
  • Na skořicovou náplň:
  • rozpuštěné máslo - 100 g
  • panela - 70 g
  • skořice - 2 vrchovaté lžičky

Postup přípravy

Začneme přípravou kynutého těsta. V robotu, domácí pekárně nebo ručně na vále zpracujeme ze všech surovin pevné, pružné těsto. Dejte ho do velké mísy, mísu do tašky a tašku na teplé místo (na sluníčko a nebo na topení, případně do lehce zahřáté trouby. Nechte kynout přibližně 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.

Mezi tím si můžete připravit náplně.

Na ořechovou zahřejte mléko a do něj dejte na hrubo nastrouhanou datlovou pastu. Občas zamíchejte. Z pomeranče na jemném struhadle ostrouhejte kůru a následně vymačkejte na lisu na citrusy šťávu. Poté ručním mixérem smíchejte ořechy se sladkým mlékem a pomerančovou kůrou i šťávou. Náplň bude krásně vyšlehaná. Datlovou pastu lze nahradit jakýmkoliv sušeným ovocem, předem namočeným (slitým) a rozmixovaným do hladka. Případně i sirupem nebo cukrem, samozřejmě, cukru přidávejte podle vlastní chuti.

Skořicová není taková alchymie - rozpuštěné máslo jednoduše smíchejte s panelou a skořicí.

Jakmile je těsto vykynuté, rozpálíme si troubu na 165 oC. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a postupně je rozválíme. Při rozvalování není potřeba podsypávat moukou, nebo jen symbolicky. S těstem se opravdu dobře pracuje a vůbec nelepí. Těsto rozválíme přibližně na velikost plechu. Potřeme náplní (na každou polovinu těsta použijeme jinou náplň). Těsto zarulujeme, aby výsledný váleček byl stejně dlouhý jako delší strana obdélníku. Ostrým nožem téměř celý váleček prořízneme, nemáme jen malý kousek nezakrojený, který bude držet obě půlky pohromadě. následně klademe poloviny válečku jednu přes druhou, až nám vznikne zakroucený cop. Na závěr copánek stočíme do věnečku a přeneseme na plech s pečícím papírem. Obrázkový návod, jak kringel stočit najdete nahoře ve fotogalerii, klikněte na obrázek pro zobrazení celého postupu.

Pečeme do zhnědnutí, cca 25 minut. Před podáváním necháme zcela vychladnout.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *