Jablečňák

A další jablečný koláč je tu! Těsta pomálu, zato jablek 15 velikých kusů. No co já s těmi padavčaty mám pořád vymýšlet? Dětem šmakuje moc a moc, dokonce i Jonďa vdechnu 2 solidní kousky. Zítra vezmeme kamarádům do školičky.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 60 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • jablka - 15 - 20 ks
  • mouka hladká - 1 hrnek (250 ml)
  • mouka hrubá - 1 hrnek
  • cukr krupice - 1/2 hrnku
  • skořice - 2 lžičky (nebo i víc)
  • kypřící prášek - 1 balení
  • citrónová kůra - z 1 kusu
  • jogurt - 2 malé kelímky
  • vejce - 2 kusy
  • olej - 1/3 hrnku

Postup přípravy

Přípravu začneme jablíčky - oloupeme a drobně nakrájíme, mně byl velkým pomocníkem V-krouhač s násadou na julienne nudličky. Příprava jablíček je vlastně to nejvíc časově náročné.

Poté, co máme pořádnou mísu krájených jablíček připravenou. Rozpálíme troubu na 160 oC, velký hluboký plech vyložíme papírem, nebo vymažeme a vysypeme a dáme se do přípravy těsta.

Ta je víc než snadná - všechny suroviny smícháme dohromady. Abychom byli ještě rychlejší, můžeme si k ruce vzít mixér. Vymíchané těsto smícháme s jablíčky - buď v misce a nebo rovnou na plechu, pokud miska není dost velká.

Jablečnou směs na plechu co nejvíce uhladíme. Snažíme se, aby žádná jablečná nudlička moc nevyčuhovala, ať se nám při delším pečení nepřipálí.

Pečeme cca 60 minut, poté necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit.

Tento koláč je velmi vlhký - díly velkému množství jablek. Před pečením bude vyšší než po upečení, protože jablíčka se v troubě spaří a ztratí na objemu. Nebojte se, není to na závadu, buchtička není těžká, jen je prostě krásně vlhká a vláčná. Pokud bude koláč určen větším dětem nebojte se přidat hrstku nebo dvě sekaných vlašských ořechů, koláč získá zase jiný rozměr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *