Lehounký jablečný koláč s ořechy

Naprosto mimořádný kousek ze surovin, které máte nejspíš všichni doma. Křehounké těsto s lehkou peřinkou z mletých ořechů a mandlí, na které si hoví jablíčka nakrájená na jemné plátky...

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na křehké těsto:
  • máslo - 120 g
  • vaječný žloutek - 1 ks
  • cukr moučka - 50 g
  • hladká (špaldová) mouka - 190 g
  • Ořechová náplň:
  • jablka - 300 g (4-5 kusů)
  • ořechy / mandle - 120 g
  • cukr moučka - 50 g
  • sůl - 1/2 lžičky
  • skořice - 1 lžička
  • vaječný žloutek - 3 ks
  • vaječný bílek - 4 ks
  • Na ozdobu:
  • jablka - 4 ks
  • med - 1 lžička
  • voda - 1 lžička

Postup přípravy

Uvedený recept je pro klasickou koláčovou formu o průměru 26 cm. Tu si vyložíme pečicím papírem - stačí jej v rukách zmuchlat a zase rozložit, aby se lépe přizpůsobil formě.

Troubu si dáme rozehřát na 150 oC. Plech vyložíme pečicím papírem, vysypeme na něj mleté oříšky/mandle (nebo mix obojího), rozprostřeme a umístíme do rozehřívající se trouby na cca 10 minut, dokud se ořechy nerozvoní.

Mezitím si připravíme těsto - máslo necháme povolit, můžeme si pomoci v MW troubě, stačí 10-15 sekund. Přidáme ostatní suroviny. Bílek si dáme do větší misky, později k němu přidáme ještě další 3 ks a společně je vyšleháme do pěny, která bude tvořit ořechovou náplň. Ale zpět k těstu - v míse tedy máme všechny potřebné suroviny - mouku, cukr, změklé máslo a žloutek. Rukama zpracovujeme těsto, podobné jako třeba na linecké cukroví. Může se trošku drobit, ani to není zcela na závadu. Těsto prsty (nebo i válečkem) rozprostřeme na pečicí papír na průměr koláčové formy, tak aby bylo pokryté nejen dno, ale i stěny formy. Pečicí papír vrátíme do formy, upravíme těsto, aby bylo stejnoměrně rozprostřené (dno i stěny) a dno propícháme vidličkou. Poté odstřihneme přebytečný papír, který čouhá z formy a formu s těstem uložíme do lednice.

Pokud jsme to ještě neudělali, vyndáme z trouby oříšky, které už trošku chytly barvu a krásně se rozvoněly. Troubu zvýšíme na 175 oC. Očistíme si 8-9 jablek - oloupeme, zbavíme šťopky i "bubáku".

Do misky, ve které jsme připravovali těsto nahrubo nastrouháme 4-5 jablíček - celkem potřebujeme 300 g strouhaných jablek. Zbylá jablíčka rozhrojíme na poloviny, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na plátky tenké asi 2 mm. Naší snahou je, aby zůstaly poloviny stále pohromadě. V malé skleničce si smícháme lžičku medu a lžičku vody. Pokud se medu nechce rozpouštět, můžeme použít horkou vodu, případně směs ohřát v MW troubě a vymíchat.

Ke strouhaným jablíčkům nasypeme ochladlé oříšky (hodí se lískové, vlašské, mandle nebo směs uvedených, vše jemně strouhané). Přidáme cukr, sůl, skořici a 3 žloutky. Bílky přidáme do misky, ve které nám už čeká jeden bílek z těsta. Z bílků ušleháme ručním mixérem hustý sníh. Poté mixérem rozmixujeme také jablečno-ořechovou náplň, dokud se jablíčka nerozpadnou a směs se krásně spojí. Nakonec ručně lžící (stěrkou) vmícháme hustý bílkový sníh.

Z lednice vytáhneme formu s těstem, na něj vyklopíme celou ořechovou náplň a rovnoměrně ji rozprostřeme. Na ni umístíme krájená jablíčka. Krájená jablíčka, která trčí ven z těsta potřeme medovou vodou (peroutkou/mašlovačkou). Koláč vložíme do spodní části vyhřáté trouby, zapneme pouze spodní ohřev trouby (můžeme i s ventilátorem, horkovzduch zůstává vypnutý) a pečeme cca 15 minut. Poté znovu potřeme jablíčka medovou vodou, můžeme formou pootočit, aby se koláč pekl stejnoměrně (podle zvyklostí s vaší troubou). Po dalších 15 minutách (celkem 30 minut od začátku pečení) opět jablíčka potřeme medem, pootočíme, pokud je to potřeba a stáhneme výkon na 150 oC. Dopékáme ještě cca 10 minut dokud není náplň na povrchu krásně hnědavá a na omak pevná (lehce třaslavá).

Po upečení necháme koláč ve formě úplně vychladnout, poté krájíme a podáváme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *