Rychlý hruškový koláč s tvarohem

A je tady podzim. Definitivně. Takže hurááá, dáme se do hruškových a jablečných a dýňových jídel. Tento hruškový koláč jsem pekla na oslavu Jonáškova svátku a je vážně... Mňam!

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 45 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Těsto:
  • polohrubá mouka - 1 hrnek (250 ml)
  • cukr krupice nebo jiné sladidlo - 1/2 hrnku
  • prášek do pečiva - 6 g
  • mléko - 1/2 hrnku
  • olej - 1/4 hrnku
  • vejce - 1 ks
  • Tvarohová náplň:
  • tvaroh - 250 g
  • bílek - 1 ks
  • vanilkový cukr - 10 g
  • škrob (lze vynechat) - 1 lžíce (10 g)
  • Ovoce:
  • Hrušky, nebo jiné - 5 ks (cca 650 g)

Postup přípravy

Příprava koláče je celkem rychlovka, takže začneme tím, že pustíme troubu, aby se rozehřála na 175 oC, zapékací místu nebo pekáček si vyložíme pečícím papírem (případně vymažeme a vysypeme dle zvyklostí).

Dále si připravíme ovoce. Hrušky oloupeme, překrojíme na půl, vybereme jadřinec a nakrájíme na cca 3 mm velké plátky. Já jsem vždy vzala polovinu hrušky, podélně ji nakrájela a přenesla ji na talíř tak, aby mi půlka zůstala pěkně pohromadě, nerozpadla se.

Při přípravě těsta si jako první vyšleháme bílek v menší míse do hustého sněhu. Později jej použijeme při přípravě tvarohové náplně. Takto vyšlehaný ho zatím dáme stranou.

Do jiné mísy si odměříme všechny suroviny na těsto. Začneme těmi suchými - moukou, cukrem a kypřícím práškem, tyto společně promícháme a pokračujeme tekutými - mléko, vejce a olej. Vše rychle projedeme mixérem a stěrkou pečlivě vyškrábeme všechno těsto do připravené pečící nádoby. Těsto uhladíme.

Do mísy po těstě nachystáme suroviny na tvarohovou vrstvu - tedy tvaroh, vanilkový cukr a škrob (bramborový, nebo třeba lžíci pudinkového prášku, případně úplně vynecháme). Tyto suroviny prošleháme mixérem dokud se pěkně nespojí. Nakonec přidáme i vyšlehaný sněhový bílek, kterým jsme začínali celou přípravu. Ten vmícháme stěrkou pěkně ručně. Ke hruškám se velmi hodí skořice, nebo třeba špetka mletého badyánu či hřebíčku. Nebojte se tedy ovonět tvarohovou část těsta právě tímto kořením.

Stejnou stěrkou nabíráme jednotlivé porce tvarohové náplně tu umísťujeme (pohazujeme) ledabyle po celé ploše těsta. Pěkně stejnoměrně poklademe jednotlivé hromádky pěkně na celou plochu. Je ho dost, takže bude hodně hustě u sebe.

Príma, jdeme do finále! Hrušky - nakrájené poloviny hrušek přemístíme na těsto, lehce je zamáčkeneme do těsta. Takto připravený koláč dáme do trouby na cca 30 minut při plném výkonu, dle potřeby a zkušeností s troubou koláčem otáčíme dle potřeby. Poté dopékáme ještě dalších 15-20 minut při cca 140-150 oC. Celková doba pečení tedy bude cca 45-50 minut.

Upečený koláč necháme vychladnout, krájíme a servírujeme.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *