Mandlové jazýčky

Cukroví, které se tvoří mlýnkem na maso s nasazeným tvořítkem na cukroví. Mlýnek si každoročně půjčuji od kolegyně Ivanky. Křehké, jemné cukroví můžete máčet v čokoládě a sypat mandlemi. Velmi chutné je i samotné, tak ho jíme my.

U nás v rodině se mu přezdívá kočičince, protože před pár lety se nám podařilo připravit jej ve verzi bez cukru, což jsme odhalili až po jeho upečení. Takže došlo na obalování v cukru jako vanilkové rohlíčky. Svým vzhledem opravdu připomínalo kočičince, jen teda barva nesouhlasila. Každé Vánoce se tomu smějeme.

  • Příprava : 60 minut
  • Vaření/pečení : 10 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • máslo - 250 g
  • moučkový cukr - 150 g
  • hladká špaldová mouka - 250 g
  • bramborová škrobová moučka - 125 g
  • kypřící prášek - 2 lžičky
  • mleté mandle - 130 g

Postup přípravy

Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto a ihned mlýnkem na maso tvoříme tyčinky asi 4 cm dlouhé. (Není vhodné nechávat těsto odležet v lednici, jednak kvůli prášku do pečiva a jednak hodně ztuhne a do mlýnku na maso se mu vůbec nechce.) Skládáme na plech s pečícím papírem dost daleko od sebe. Pečeme do jemně růžova (stále téměř bílé) při 160 oC.

A verze pro lenochy? Z hotového těsta našoulejte kuličky na každý plech 5 x 6 kusů. Do jednotlivých kousků otiskněte nějaký vzorek - například "hvězdičku" badyánu, tlouček na maso, kostičku lega, mřížku z vidličky ... rozhlédněte se kolem sebe, určitě na něco se zajímavým vzorem narazíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *